مقاله

 

 

تاریخ انتشار : 24.03.2017

حمله به دمشق در آستانه ژنو ۵: به پایان جنگ راه درازی مانده

منبع: واشنگتن پست


۲۱ مارس ویدئویی توسط گروه شبه نظامی شورشیان احرار الشام سوریه منتشر شد که در آن شعله‌های آتش بین نبرد شورشیان با نیروهای نظامی ارتش سوریه در شرق دمشق دیده می‌شد.


حمله غیرقابل پیش‌بینی شورشیان سوری به دمشق برای اولین بار پس از چهار سال، جنگ داخلی سوریه را به مرکز این کشور کشاند. این حمله میان مردم وحشت پراکند و نشان داد که راه درازی مانده تا جنگ داخلی سوریه پایان یابد.

خیابان‌ها خالی شدند و بسیاری از مغازه‌ها و مدارس چند روز است تعطیل‌اند. شورشیان حمله پیش‌بینی نشده به دمشق را در روزهای آخر هفته گذشته آغاز کرده بودند و سه‌شنبه، ۲۲ مارس یورش آنها به بخش شرقی دمشق رسید. خمپاره‌ها به مناطق مسکونی پرتاب شدند، آسمان از جت‌های جنگی خاکستری شد و صدای تیراندازی دمشق را به لحظات آغازین جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱ برد.

به نظر نمی‌رسد حمله شورشیان تاجایی پیش رود که به مرکز دمشق، قرارگاه حیاتی محافظت شده بشار اسد برسد. نیروهای نظامی طرفدار اسد از مناطق دیگر به پایتخت فراخوانده شدند و گویا پیشروی شورشیان را تا میدان عباسین، دروازه اصلی شهر که تنها چند مایل با بخش تاریخی دمشق فاصله دارد، متوقف کردند.

حمله به دمشق، پس از سال ۲۰۱۲ اولین نبردی‌ست که شورشیان کوشیدند تا نزدیکی مرکز دمشق پیش‌روی کنند، با این هدف که آسیب‌پذیری اسد را نشان دهند. در همان حال حکومت اسد حدود یک سال و نیم است که با حمایت و مداخله نظامی روسیه ثبات داشته و در اثر همین حمایت‌هاست که گویا باعث شده جنگ سوریه به پایان نرسد.

به گفته آندرو جی تابلر از مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاورمیانه، اکنون کاملا روشن است که مخالفان اسد قدرت این را ندارند او را سرنگون کنند اما نیروهای اسد نیز توانایی کافی دفاع از خود در برابر شورشیان را ندارند.

تابلر می‌گوید: « این حمله بدان معنا نیست که رژیم شکست بخورد اما نشان می‌دهد نیروهای نظامی رژیم ضعیف هستند.»

به گفته او نیروها در یک مکان ایستاده‌اند، به جایی دیگر می‌روند، سپس نیروهایشان را به جایی دیگر تغییر مکان می‌دهند و این ماجرا چند سال است که ادامه دارد.

حمله اخیر شورشیان به دمشق تلاش‌های روسیه برای ایجاد ثبات و رفع نزاع بین اسد و شورشیان سوری را به چالش کشید، هدفی که مانند وعده‌های مکرر بشار اسد برای کنترل کامل کشور به دشواری تحقق می یابد. مذاکرات صلح پنج‌شنبه، ۲۳ مارس در ژنو از سر گرفته شد، اما حمله به دمشق در شانس پیشرفت مذاکرات صلح بین حکومت و شورشیان تردید ایجاد کرده است.

ایالت متحده آمریکا نیز با روی کار آمدن دولت ترامپ دیپلماسی خود در مقابله با بحران سوریه را رها کرده و تلاش برای صلح در سوریه را کنار گذاشته است.

آتش‌بسی که در دسامبر سال گذشته توسط روسیه صورت گرفته بود اکنون به شدت نخ‌نما شده و درحال فروپاشی است. به گفته ساکنان و فعالان سیاسی در این منطقه، حمله به دمشق با روزهای متوالی حمله هوایی حکومت به کمک‌ هواپیماهای جنگی در شمال استان ادلیب، بزرگ‌ترین قرارگاه نظامی شورشیان پاسخ داده شد. هزاران غیرنظامی در این میان کشته شدند و هراس این است که حکومت قصد دارد حمله‌ای بزرگ ترتیب دهد، همچون حمله‌ای که سال گذشته باعث کشته شدن هزاران غیرنظامی در حلب شده بود.

با وجود آتش‌بس، نیروهای حکومتی به تدریج به مناطق تحت محاصره در اطراف شهر که به دست شورشیان درآمده بودند پیش‌روی کرده است، منطقه تحت محاصره‌ای رفته رفته کوچک‌تر می‌شود. به گفته یکی از فرمانده‌های شورشیان هدف اصلی حمله شورشیان به دمشق این بود که از پایگاه تحت محاصره شورشیان در حومه القابون در دمشق دفاع کنند، منطقه‌ای که در خطر تصرف بود، و اینکه به واسطه این حمله القابون را به جوبر، منطقه‌ای بزرگ‌تر در شرق شهر که تحت محاصره شورشیان است، متصل کنند.

وائل علوان، سخنگوی «فیلق الرحمان»، یکی از گروه‎های اصلی شورشی که در حمله به دمشق شرکت داشت گفت که این حمله در سحطی گسترده‌تر قصد داشت روسیه را تحت فشار قرار دهد که حکومت اسد را به انتخاب گزینه آتش‌بس وادار کند.

علوان گفت: «امیدوارم بتوانیم با اتخاذ استراتژی دفاع توسط حمله، روسیه را وادار کنیم که رژیم اسد را به توافق آتش‌بس بکشاند.»

با این حال نشانه‌ای دیده نشده مبنی بر اینکه این استراتژی موفقیت آمیز بوده است. به گفته فعالان سیاسی در این منطقه، حملات هوایی دیگری توسط هواپیماهای جنگی روسیه از سه شنبه به شهر ادلیب صورت گرفته است.

درحال حاضر، رهبران شورشیان سوری، روسیه را عامل اصلی انتقال قدرت در سوریه می‌دانند و با تلاش فشار بر روسیه می‌خواهند رژیم اسد را به توافق صلح وادار کنند، توافقی که به دست کشیدن اسد از کنترل سراسر کشور می‌انجامد.

به گفته علوان، مشکل روسیه، رویکرد دوگانه‌اش است. درحالی که وزیر خارجه روسیه از توافق صلح سخن می‌گوید، پایگاه‌های نظامی‌شان بر زمین خلاف این را انجام می‌دهند. به گفته این سخنگوی فیلق الرحمان، روس‌ها در حملات هوایی شرکت می‌کنند که با گفته‌هایشان مبنی بر راه حل سیاسی مغایرت دارد.

به گفته آرون لوند، نویسنده متخصص روابط خاورمیانه، شورشیان به علت اختلافات جناحی‌شان فلج شده‌اند. برای حمله به دمشق گروه میانه‌رو فیلق الرحمان با گروه شورشیان تندرو تحریرالشام همکاری کردند. اما جیش الاسلام، بزرگ‌ترین گروه شورشی جناح دمشق از رقیبان اصلی گروهی است که این حمله را رهبری کرد و به این دلیل به این حمله نپیوست. این تنها مثالی است از اینکه شورشیان در این شش سال تا چه حد به شاخه های گوناگون تقسیم شده‌اند.

به گفته لوند، اگر شورشیان با هم متحد شوند مشکلی بزرگ برای رژیم اسد به وجود خواهند آورد . هنوز مبارزاتی بسیاری در پیش است. لوند افزود: «اما تنها درصورتی که حکومت اسد به نحوی از درون شکاف بردارد یا از هم بپاشد، شورشیان این فرصت را خواهند داشت که ماندن اسد در پایتخت را به چالش بکشند.»

زمانه

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد