مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 20.06.2014

 

غرب نگران از سرسختی ایران در مذاکرات اتمی


چهارمین دور مذاکرات میان ایران و گروه 5+1 در وین

نوشتۀ ناصر اعتمادی

یک منبع دیپلماتیک در غرب به خبرگزاری فرانسه گفته است که غالب مواضع ایران در مذاکرات جاری اتمی این کشور با قدرت های جهانی تغییر نیافته و این نگران کننده است.

با این حال، همین منبع تصریح کرده است که مذاکرات جاری در فضایی سازنده ادامه دارد و دو طرف گفتگوهای عمیقی را پی می گیرند.
دو طرف که مذاکرات جدید خود را از دوشنبه در وین از سر گرفته اند از دیروز وارد مرحلۀ نگارش متن توافقنامۀ نهایی شده و گفته اند که در این زمینه اختلافات جدی و عمیق به قوت خود باقی است.


منابع غربی و ایرانی تأئید می کنند که اختلافات عمدتاً بر سر غنی سازی اورانیوم از سوی ایران و شمار سانتریفیوژهایی است که این کشور می تواند در تأسیساتش به کار بگیرد و همچنین در خصوص لغو سریع تحریم های بین المللی است که اقتصاد ایران را به حال فلج درآورده اند.


کشورهای گروه پنج به علاوه یک موافقت اصولی خود را با لغو سریع تحریم های اقتصادی و مالی علیه ایران اعلام کرده و گفته اند که در مرحلۀ دوم تحریم های مصوب سازمان ملل علیه ایران در روندی تدریجی لغو خواهند شد.


دور جاری مذاکرات که قرار بود فردا جمعه خاتمه یابد، احتمالاً امشب خاتمه خواهد یافت. با این حال، جان کری، وزیر امور خارجۀ آمریکا، دوشنبه گذشته گفته بود که مذاکرات اتمی میان ایران و قدرت های جهانی تا بیستم ماه ژوئیه به اشکال مختلف ادامه خواهند داشت.


در اظهاراتی جداگانه، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران، در گفتگو با "ایرنا" ضمن تأئید وجود اختلافات عمیق و جدی میان ایران و قدرت های جهانی گفته است که آغاز نگارش متن توافقنامه نهایی بر سر برنامۀ اتمی ایران به معنای حل اختلافات نیست.


عباس عراقچی، سرپرست تیم مذاکره کنندگان ایرانی، دیروز گفته بود که دامنۀ غنی سازی اورانیوم از سوی کشورش و همچنین لغو تحریم های اقتصادی و بین المللی علیه جمهوری اسلامی مهمترین موارد اختلافات جدی میان نمایندگان تهران و شش قدرت جهانی در مذاکرات جاری است. عباس عراقچی همچنین گفته بود که جمهوری اسلامی ایران باید نگرانی قدرت های جهانی را در مورد تأسیسات تولید آب سنگین اراک برای تولید پلوتونیم رفع کند. جراید ایرانی نوشته اند که قدرت های غربی خواستار کاهش شمار سانترییوژهای تأسیسات اتمی ایران هستند و این کشور با این خواست مخالفت کرده است.

rfi

 



دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۵ روز سه‌شنبه آغاز شد


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفته است ﻧﮕﺎرش ﻣﺘﻦ ﺗﻮاﻓﻖنامه جامع هسته‌ای با شش قدرت جهانی آغاز شده است.


آقای ظریف روز چهارشنبه ۱۸ ژوئن / ۲۷ خرداد به خبرنگاران گفت که کار نگارش این توافق‌نامه از بعد از ظهر این روز شروع شده است.

او در عین حال از باقی‌ماندن "اختلاف بسیار اساسی" بین ایران و کشورهای ۱+۵ خبر داده است.


به گفته محمدجواد ظریف، طرفین مذاکرات درباره عنوان این توافق‌نامه به اشتراک نظر رسیده‌اند که قرار است "ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ اﻗﺪام ﻣﺸﺘﺮک ﺟﺎﻣﻊ" خوانده شود.


دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و آلمان روز سه‌شنبه ۲۶ خرداد در وین پایتخت اتریش آغاز شد.


این مذاکرات با هدف دست‌یابی به توافقی جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران انجام می‌شود.


روز سه‌شنبه بعد از پایان اولین نشست عمومی دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای گروه ۵+۱ مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از "تمرکز بر متن توافق‌نامه احتمالی" خبر داده بود.


'اختلافات بسیار اساسی'


وزیر امور خارجه ایران که ریاست هیئت مذاکره‌کننده این کشور را در مذاکرات وین بر عهده دارد، گفته است ﺑرخی مواضع ﮔﺮوه ۵+۱ "ﮐﺎﻣﻼ ﻏﯿﺮ ﻗﺎﺑﻞ ﻗﺒﻮل" اﺳﺖ و ابراز امیدواری کرده که "واﻗﻊ‌ﺑﯿﻨﯽ" در پیش بگیرند.


کسری ناجی، خبرنگار اعزامی بی‌بی‌سی فارسی به وین، می‌گوید اشاره آقای ظریف احتمالا به اختلاف‌نظرها درباره شمار سانتریفوژها است.
طبق برخی گزارش‌ها ۱+۵ خواستار کاهش شدید شمار دستگاه‌های سانتریفوژ ایران است ولی هیئت ایرانی آن را نمی‌پذیرد.


پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات‌های مطلع از روند مذاکرات که پشت درهای بسته انجام می‌شود، گزارش داده بود که عمده‌ترین مساله مورد اختلاف تعداد سانتریفوژهای ایران است.


بنابراین گزارش ایران می‌خواهد تقریبا حدود ۲۰ هزار سانتریفوژ فعال کنونی را نگه دارد اما آمریکا خواستار محدود کردن آن به فقط چند صد سانتریفوژ است.


مسائل مورد اختلاف دیگر به نحوه اصلاح یا بازطراحی راکتور آب سنگین اراک و همچنین تاسیسات زیرزمینی فردو در نزدیکی قم مربوط می‌شود.


گری سامور که تا سال گذشته عضو تیم مذاکره کننده آمریکا بود و اکنون در اندیشکده مرکز بلفر هاروارد کار می‌کند، به این خبرگزاری گفته است:‌ "بعید است که تا پایان ماه ژوئیه توافقی صورت گیرد مگر آن‌که ایران حاضر به دادن امتیازی بزرگ باشد."


آمادگی ایران برای رفع تدریجی تحریم‌ها


در همین حال خبرگزاری‌ها از قول عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره‌کننده ارشد ایران، نوشته‌اند که ایران با رفع تدریجی تحریم‌ها مشکلی ندارد. آقای عراقچی گفته این یک "واقعیت" است که تحریم‌ها نمی‌تواند یک‌باره برداشته شود.


دور تازه مذاکرات هسته‌ای در حالی در جریان است که حدود یک ماه به پایان فرصت تعیین‌شده برای رسیدن به یک توافق جامع درباره برنامه هسته‌ای ایران باقی مانده است.


بر اساس توافق‌نامه ژنو، این فرصت برای شش ماه دیگر قابل تمدید است.


آقای ظریف در هنگام ورود به وین با اشاره به "بحث‌های متعدد" با گروه ۱+۵ در ماه‌های اخیر گفته بود: "فکر می‌کنم باید در این مرحله کار نگارش متن توافق نهایی آغاز شود."


او امکان تمدید توافق موقت فعلی تا شش ماه دیگر راه هم مطرح کرد، اما گفت: "آنچه از بازیگران مختلف غربی به اشکال مختلف دیده و شنیده‌ایم، آنها نیز ابراز علاقه کرده‌اند که در همین فرصت تعیین شده شش‌ماهه مذاکرات به نتیجه برسند."


به گفته کسری ناجی، خبرنگار ما در محل مذاکرات، جنب و جوش هیئت‌های دیپلماتیک ادامه دارد و مشهود است که با انرژی بیشتری به مذاکرات ادامه می‌دهند.

bbc


گروهک تروریستی داعش به 18 کیلومتری مرز ایران رسیدن.کرمانشاه در خطر کامله.


سرعت عجیب حرکت این گروهک تروریستی در پیشرفت های زمینی باعث حیرت کارشناسان نظامی جهان شده.خبرنگار شبکه سی ان ان برای اولین بار موفق شده با ابومحمد فرمانده این گروهک تروریستی مصاحبه کرده و دلیل این پیروزی سریع رو جویا بشه.


ابومحمد : ما سالها تحت محرومیت بودیم.همیشه به ما توهین می کردن.
عقاید ما مسخره می شد. هر جا می خواستیم عملیات انتحاری انجام بدیم جور نمی شد.
توی سوریه و یمن و بحرین و ... کلی عملیات انجام داده بودیم که همش منجر به تلفات شد.واقعاً شرایط بدی داشتیم.


تا اینکه یک روز یکی از دوستام که رفته بود ایران عملیات انتحاری انجام بده و بمبش منفجر نشده بود تو برگشت برای من یک جفت کفش تن تاک سوغاتی آورد.


از روزی که اونا رو پام کردم همه مشکلاتم حل شده.دیگه کسی به ما توهین نمی کنه.همه تیم انتحاری ام خودشون رو با موفقیت منفجر کردن.


از اون موقع برای تمام نیروهای سلفی ام کفش تن تاک گرفتم و این سرعت در پیشروی رو مدیون کفش تن تاک هستم و استفاده از اون رو به همه توصیه می کنم

 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد