مقاله

 

 

تاریخ انتشار :10.09.2015

رویکرد جدید پناهندگی و"پراگماتیسم" اقتصادی آلمان

شاهرخ بهزادی


دولت آلمان برای پاسخ دادن به نیازهای مادی امواج گسترده پناهجویان به این کشور، ٦میلیارد یورو بودجه اضافی تخصص میدهد. دولت آلمان برآورد کرده است که فقط طی سال جاری میلادی در حدود ٨٠٠ هزار پناهجو را در خاک خود بپذیرد. پذیرش این تعداد بسیار بالای پناهجو، برای دولت فدرال وایالت های این کشور فقط در سال میلادی جاری بیش از ١٠ میلیارد یورو هزینه دارد. چرا آلمان به تنهایی بیش از تمامی کشورهای دیگر عضو اتحادیه اروپا پناهجو می پذیرد؟ چه دلایلی رویکرد جدید مهاجرت و پناهندگی دولت آلمان را تبیین می کنند؟ این رویکرد تازه را چگونه میتوان از نقطه نظر اقتصادی توجیه کرد؟


در اینجا تلاش خواهیم کرد تا ابعاد اقتصادی رویکرد جدید مهاجرت و پناهندگی آلمان را مورد بررسی قرار دهیم.

امواج گسترده پناهجویان هر روز به شهرهای جنوبی آلمان میرسند. فقط طی سه روز گذشته بیش از ٣٠ هزار پناهجو وارد شهر مونیخ آلمان شدند تا از آنجا به مناطق دیگر این کشور اعزام شوند. بیشترین تعداد پناهجویان سوری هستند. پناهجویان در ایستگاه های راه آهن با آغوش باز از سوی مردم محلی استقبال میشوند.

آلمان مبدل به مقصد نهایی اکثریت پناهجویان شده است. آلمان، سرزمین جدید پناهجویان و مهاجرین و صدراعظم آلمان که از سوی پناهجویان" ماما مرکل" نامیده میشود، مبدل به یک قهرمان بزرگ همبستگی در اروپا و جهان شده است.

در کنار این نمایش انسانی و بی مانند همبستگی از سوی خانم مرکل و اکثریت مردم آلمان که از سیاست های صدراعظم خود در این زمینه حمایت می کنند، به سهولت میتوان " پراگماتیسم اقتصادی" آلمان را مشاهده کرد. در واقع، بسیاری از ناظران پرسش می کنند که چرا آلمان به یکباره در سیاست خود در جهت مهاجرت و پناهندگی چرخش کرده است؟

پیش از هر چیز ببینیم که پناهجویان در سال اول ورود خود به آلمان چقدر برای دولت این کشور هزینه دارند. واین هزینه چگونه تأمین میشود؟

دولت آلمان هزینه سالانه مستقیم هر پناهجو را مبلغی نزدیک به ١٣ هزار یورو برآورد می کند. این مبلغ، شامل هزینه مسکن، خوراک، بهداشت و پول تو جیبی می شود. اختصاص بودجه اضافی ٦ میلیارد یورویی، این امکان را به دولت آلمان میدهد تا نسبت به استخدام معلم زبان آلمانی، افزایش کارکنان بیشتر در اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی و افزایش تعداد پرسنل پلیس در شهرها و ایالت های این کشور اقدام کند.

در چنین حالتی، هزینه سالانه هر پناهجو برای دولت آلمان با احتساب هزینه های مستقیم و غیر مستقیم رامیتوان در حدود ١٥ هزار یورو برآورد کرد. به همین سیاق، هزینه سالانه یک خانوار چهار نفره پناهجو مبلغی در حدود ٦٠ هزار یورو برآورد می شود.

همانطور که پیش تر گفتیم، دولت آلمان در سال جاری برای پذیرش نزدیک به ٨٠٠ هزار پناهجو، بودجه ای معادل ١٠ میلیارد یورو تخصیص داده است.

به گفته وزیر دارایی آلمان، این مبلغ، با توجه به افزایش درآمدهای مالی دولت در سال جاری تأمین می شود و تأمین آن به هیچ وجه از طریق افزایش مالیات نخواهد بود. خانم مرکل نیر در این خصوص دیروز به مردم آلمان اطمینان داد که " امیدوار است همه چیز به خوبی پیش رود و برای تأمین این مبلغ نیازی به افزایش مالیات ها نخواهد بود."

در همین حال، به رغم پذیرش گسترده پناهجویان، آلمان خواستار آنست که تمامی کشورهای اتحادیه اروپا باید در این تلاش جعی شرکت نمایند.

در این خصوص، سیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان و وزیر اقتصاد این کشور گفته که آلمان و اتریش و سوئد نمیتوانند به تنهایی تمامی پناهجویان را بپذیرند و تمامی کشورهای اتحادیه باید در این تلاش جمعی شرکت کنند.

در عمل، سایر کشورهای اروپایی باید به میزان سهمیه ای که از سوی کمیسیون اتحادیه اروپا برای آنها تعیین میشود، پناهجو بپذیرند. کشورهای اروپایی که از پذیرش سهمیه خود سر باز زنند، باید به میزان سهیمیه خود، کمک های مالی نمایند. نتیجه اینکه، کشورهایی همچون آلمان که بیشترین تعداد پناهجو را می پذیرند، از کمک های مالی دیگر کشورهای اتحادیه اروپا برای تأمین هزینه پذیرش پناهجویان استفاده خواهند کرد. بنابراین بخش مهمی از هزینه های دولت آلمان برای پناهجویان از طریق دیگر کشورهای اروپایی که به اندازه کافی پناهجو نپذیرفته اند، تأمین خواهد شد.

رویکرد جدید پناهندگی و مهاجرت در تطابق با پراگماتیسم اقتصادی آلمان

آلمان، بزرگ ترین کشور اروپا بوده و همچنین بزرگ ترین اقتصاد اروپا را دارد. دارای یک اقتصاد شکوفا بوده و نرخ بیکاری در این کشور در پائین ترین حد خود، یعنی٦.٤ در صد است.

با این حال، دو پدیده مهم و منفی را میتوان در ساختار جمعیتی آلمان مشاهد کرد. نخست اینکه جمعیت این کشور رشد منفی دارد. هرسال ٦٧٠ هزار کودک در آلمان چشم به جهان می گشایند. در همان حال ٨٧٠ هزار تن چشم از جهان فرو می بندند. دو م اینکه جمعیت آلمان به سرعت رو به پیری میرود.


هم اکنون فقط ۲۲ درصد جمعیت آلمان را جوانان و کودکان زیر ۲٥ سال تشکیل میدهند. این در حالی است که جمعیت سالخورده و بالای 65 سال این کشور بیش از۲٠ در صد جمعیت است و گرایش های ساختاری جمعیت نشان میدهند که اگر وضع به همین روال پیش رود، تا سال۲٠٦٠ میلادی بیش از یک سوم جمعیت آلمان را افراد مسن بالای ٦٥ سال تشکیل خواهند داد.

در چنین شرایطی، و برای تحرک رشد اقتصادی بهینه، آلمان نیازمند ورود گسترده نیروهای کار به این کشور است. در این رابطه، بسیاری از دست اندر کاران اقتصاد آلمان که تنگناهای کنونی کمبود نیروی انسانی در این کشور را مشاهده می کنند، از دولت این کشورخواسته اند تا در زمینه ورود پناهندگان به بازار کار این کشور به سرعت اقدام نماید.

با وجودیکه آلمان پس از بحران مالی و اقتصادی جهان برای گردش چرخ های اقتصادی خود بسیاری از نیروهای متخصص کشورهای جنوب اروپا را جذب کرد، اقتصاد آلمان هنوز به شدت نیازمند ورود نیروی کار به این کشور بوده و این گرایش با توجه به ساختار جمعیتی این کشور هر سال بیش از سال پیش، تشدید خواهد شد.

بر اساس فدراسیون ملی صاحبان صنایع و شرکتهای آلمانی، اقتصاد آلمان در سال جاری به حداقل ١٤٠هزار مهندس، برنامه ریز و تکنیسین عالی نیاز دارد. همچنین بخش های دیگر اقتصادی این کشور مانند بخش بهداشت و سلامت، توریست و هتل داری و خدمات شهری دچار کمبود شدید نیروی انسانی هستند.

در صورتیکه آلمان دست روی دست بگذارد و در این زمینه اقدامی نکند، در افق سال ۲٠۲٠ دچار کمبود حداقل ١.٨ میلیون نیروی کار خواهد شد. این کمبود در افق سال ۲٠٤٠ از مرز٤ میلیون نیروی کار، گذر خواهد کرد.

در چنین شرایطی است که سیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان و وزیر اقتصاد آلمان امروز اعلام کرد که اقتصاد آلمان دارای استحکام لازم بوده و میتواند در بلند مدت، ورود هرساله ٥٠٠ هزار پناهجو را تاب بیاورد.

کارشناسان میگویند که رقم ٥٠٠ هزار مهاجر در هرسال، که سیگمار گابریل بر آن تأکید می کند، در واقع، رقمی است که آلمان برای تثبیت جمعیت رو به کاهش خود و تداوم رشد اقتصادی خود در سال های آینده نیاز دارد.
rfi

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد