مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 05.05.2014

نقدی بر "ساختار جامعه آینده آنارشیستی"

سعید صالحی نیا


در حاشیه مقاله خانم رزا روشن(آنارکوفمینیست)
بخش 17 از سری نقد انارشیزم
از: سعید صالحی نیا


"..."آنارشیسم یگانه راه حل برای تمام مشکلات انسان نیست"
( رزا روشن ، انارکوفمینیست")


مقدمه:


در مقاله قبلی توضیح دادم(1) که آنارشیزم نه تنها در طراحی برای انقلاب دچار تناقض است، نه تنها بخاطر عدم حل درست مسئله قدرت نمی تواند در متمرکز ساختن قدرت مردم در انقلاب نقش مثبت بازی کند بلکه توائی ندارد که طرحی مشخص برای دوران بعد انقلاب داشته باشد. لذا مجبور می شود بطور مبهمی از "طرح های انقلاب" صحبت کند که درونا متناقض هم هستند. علت این پریشانی فکری خواستگاه طبقاتی انارشیزم است. به رغم التقاطی گری که انارشیزم بهش دچار است و از "طبقه کارگر" حرف می زند، نمی تواند نظام سرمایه داری را بطور قطعی رد کند . لذا مدعی می شود که "ساختارهای متفاوت" هستند که مردم باید انتخاب کنند!" لذا سر بزنگاه، انارشیست مدعی می شود که یک لیست می گذارد جلوی جامعه که بین اونها "انتخاب کند"!


لذا آنارشیزم را نه تنها در تناقضهایش در مورد متدهای انقلابی، در مخالفت ذاتیش با تحزب سیاسی طبقه کارگر و حکومت طبقه کارگر، بلکه با حمایت این نظریه از اقتصاد "مختلط" می توان شناخت. در این مقاله من بخش دیگری از تناقضهای انارشیستها را از زبان خانم رزا روشن (3) را بررسی خواهم کرد.


اینکه انارشیزم نمی تواند توضیح دهد که با چه ابزارهائی قرار است حکومت سرمایه داری را بدون استفاده از ابزارهای سیاسی پائین بکشد (یا حتی واقعا می خواهد پائین بکشد؟!) ، اینکه پروسه "انتقالی" را قرار است چه نیرو یا نیروهائی رهبری کنند؟ (که اینجا هم انارشیزم روی کاغذ البته با رهبری مخالف است بلکه مدعی "سازماندهی" است!) به کنار، ببینیم انارشیزم در مورد جامعه "اینده" چه هدایائی برای ما دارد؟


(1)"ساختار آینده " از دیدگاه یک انارشیست ، به زبان خانم رزا روشن


خانم رزا روشن در مقاله مفصل امااز دید من بسیار کم محتوائی بطور تکراری چند نکته را بعنوان "ساختار الترناتیو" انارشیستی ارائه می دهد(2)


التدا ایشان تکرار می کند که انارشیستها قرار نیست خط تعیین کنند (که البته تعارف است!) ، قرار نیست طرح های روشنفکری " برج عاج نشین" بدهند (که البته چند تا روشنفکرشان از جمله پرودون و باکونین و ...را مکرر کد می کشد و معلوم نیست چرا اینها برج عاج نشین نبودند و دیگران بودند!!) بلکه "خود مردم" "حرکت خودبخودی(؟)و "طبقات کارگر(چرا طبقات؟!) قرار است طی زندگی همینجوری طرح هائی بدهند لذا؟


خانم رزا روشن بعد از این مقدمات، می گوید که بله "اصول کلی هست که انارشیستها اعتقاد دارند برای جامعه اینده که عبارتست از:" جامعه ای که کار مزدی نباشد اما:


الف: چه نظام اقتصادی؟


"(جامعه انارشیستی اینده) ، با اکثر شرایط های گوناگون اقتصادی [و اجتماعی]، بر این اساس که این شرایط ها نتوانند، آنطور که زیر سلطه ی امتیاز انحصاری کاپیتالیستی روی می دهد، آزادی را نفی کنند، همساز است."


خواننده خوب دقت کند! اینجا دم خروس هویداست! در عین اینکه جامعه ایده ال ایشان کار کزدی درش نیست اما "شرایط ها(؟) ی گوناگون(؟) اقتصادی قرار است باشند اما زیر "سلطه امتیازی انحصاری سرمایه داری نباشند"! ترجمه به فارسی بحث ایشان اینست که ایشان نفی سرمایه داری نمی خواهد بلکه "انحصار سرمایه داری" را نمی خواهد! مثلا سرمایه داری ماقبل انحصاری را می خواهد مثل لیبرالها!
ب: چه سازمانی؟


ایشان یک فرمول را چند بار تکرار می کند: جامعه خودگردان، مشارکت "طبقات کارگر"(؟)، مستقیم یا "نمایندگان"، "از پائین به بالا" (معلوم نیست دیگر اون بالا چرا هست که مرتب باید از پائین رهبری شود؟!)، "کمونهای مستقل"، و؟


"... ما در مورد ایجاد یک برنامه ی کاری معین و مشخص برای جامعه ی آزاد آینده مردد هستیم."( ملاحظه بفرمائید! ایشان مردد هست! یعنی هم می خواهد بگوید نوک زبانش هست اما نمی داند طرح بدهد یا ندهد !)


جامعه اینده خانم رزا روشن ظاهرا شورائی است (از طرح کمونیستها قرض گرفته) اما؟ اقتصادش آش شلغمی است فقط سرمایه داری انحصاری ندارد، "از پائین به بالاست" و "طبقات کارگر"(؟) سازمانش می دهد اما؟ "رهبریش نمی کند"! اینها رئوس "طرح های غیر دقیق انارشیستها"!


سر اخر می فرماید:


". این پیشنهادات شاید درست باشند و شاید هم اشتباه. اما همانطور که مالاتستا می آورد:


"ما هرگز اغراق نمی کنیم که حقیقت مطلق نزد ماست، بلکه بر عکس، ما معتقدیم که حقیقت اجتماعی کمیتی قطعی، مناسب برای همه ی زمان ها، نیست، بلکه در عوض، زمانی که آزادی تامین شود، نوع بشر کشف کنان به جلو پیش خواهد رفت... . در نتیجه، راه حل ما همیشه در را برای راه حل های دیگر، و امیدواریم، راه حل های بهتر، باز می گذارد."


(2) چند پاسخ به "طرح کلی انارسیزم " از دید رزا روشن:


صرف نظر از ایرادات احتمالا انشائی و نگارشی مقاله رزا روشن، تناقضات ایشان را من ناشی از ایدئولوژی التقاطی ایشان می دانم.این تناقضات به هیچ روی اتفاقی نیست.ناشی از اصول موضوعه ای است که انارشیزم را بعنوان یک نظریه به تناقض وامی دارد. انارشیزم هم نظریه سیاسی اجتماعی است و هم مدعی اینست که طرح برای مردم نمی دهد! هم مخالف کارمزدی است و هم خوهان جامعه است با "اقتصادهای مختلف" که فقط سرمایه داری انحصاری درش نباشد! هم خوهان مشارکت مردم از "پائین است" هم مرتب می خواهد جامعه کنترل پائین از بالا بسازد! (معلوم نیست اون بالا چرا اساسا بالا مانده وقتی پائین دارد کنترلش می کند!)


نظام مدیریت انارشیستی نظام خودگردان و "کمونهای مستقل" است.اما اینها "نمایندگان" مردم هستند یا خود مردم؟ چرا اساسا باید مردم نماینده داشته باشند؟


نظام انارشیستی مبتنی بر "کمونهای مستقل" است اما نمی گوید مستقل از چی؟ ایا چامعه سوسیالیستی انارشیستی می خواهد تکنولوژی انتگره را منکر شود و متوجه نیست که به رغم منطقه ای عمل کردن، هیچ سیستمی در جهان اینده نمی تواند مستقل بماند؟! انتگراسیون نظامهای اجتماعی را انارشیزم به چه منطقی مخالف است؟ بخاطر اصل موضوعه اش که خودگردانیست؟


اگر همه این تناقضات و ابهامات و "تردیدها"(بقول خود انارشیستها" را کنار هم بگذاریم به چه می رسیم؟ به خواستگاه طبقاتی انارشیزم که عبارتست از طبقه متوسط ، خرده بورژوازی که بدجوری از دست جامعه سرمایه داری دلی خون دارد اما تمام تلاشش را می کند که از دست سرمایه داری انحصاری رها شود! "ده خودش" زمین خودش" کارگاه خودش" را بگرداند و "از بالا رهبری نشود"! این می شود که طبقه کارگر می شود "طبقات کارگر" و نفی جامعه سرمایه داری می شود "نفی انحصار سرمایه داری"!


خانم رزا روشن می پذیرد که انارشیزم "یگانه راه حل برای تمام مشکلات بشریت نیست" که البته هیچ نظریه ای نمی تواند چنین ادعای بکند و از عقل سالم بگریزد! اما من ادعا می کنم که انارشیزم اساسا راه حلی برای جامعه انسانی نیست.یک توهم خودساخته خرده بورژوائی است که پراتیکش انقلاب و پیروزی انقلاب را به عقب می اندازد.تئوری ضد انقلابیست!


منابع دیگر:
(1)نگاهی به "چهارچوبهای متناقض اقتصاد "سوسیالیزم لیبرتارین" انارشیستی!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/631-نگاهی-به-چهارچوبهای-متناقض-(اقتصاد-سوسیالیزم-لیبرتارین-انارشیستی


(2)آنارشیزم و ساختار جامعه آینده
http://rosaarchiv-sabotage.blogspot.com/2010/09/blog-post_9171.html


(3)آرشیو نقدها به آنارشیزم (آپدیت 3 می 2014)
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/625-آرشیو-نقدها-به-آنارشیزم-آپدیت-16-آوریل-2014
 

 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد