مقاله

 

 

تاریخ انتشار :10.09.2015


آوارگان سوری؛ اینهمه سروصدا برای چیست؟


آیا سناریوی حمله نظامی غرب به سوریه در حال شکل گیری است؟ چرا روسیه صدها مستشار نظامی به سوریه اعزام کرده و به دنبال ایجاد یک پایگاه نظامی جدید در این کشور است؟ آیا روسها احتمال اقدام نظامی غرب در سوریه را جدی تلقی می کنند؟ انگلیس و فرانسه در اندیشه حمله به داعش هستند یا برکناری اسد؟

از گزارشها چنین برمیاید که جمهوری اسلامی بعنوان متحد اصلی رژیم بشار اسد در منطقه احساس خطر کرده است. به گزارش آسوشیتدپرس، روحانی روز سه شنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رئیس جمهور اتریش در تهران گفته: جمهوری اسلامی آماده گفتگو با آمریکا، عربستان سعودی و کشورهای بانفوذ دیگر در باره آینده سوریه است.

در همین حال تلویزیون جمهوری اسلامی در تحلیلی با عنوان "آیا سناریوی حمله نظامی به سوریه در حال شکل گیری است؟" اعلام کرد: بزرگنمایی معضل آوارگان سوری و سوق دادن آنها به سوی اروپا، مواضع اخیر پاریس و لندن در مورد دمشق، دیدار پادشاه عربستان از آمریکا و فضاسازی در مورد عملی نبودن طرح نماینده سازمان ملل برای حل بحران سوریه این گمانه را متبادر کرده است که محافل سیاسی و رسانه ای غرب در حال آماده سازی افکار عمومی برای اجرایی کردن اقدام نظامی علیه سوریه هستند.

این منبع با نگرانی افزود: در روزهای اخیر افکار عمومی در معرض بمباران خبری در مورد وضعیت آوارگان سوری و گسیل آنها به سوی اروپا قرار گرفته است. اوج تاثیرگذاری بر افکار عمومی انتشار عکسی از یک کودک آواره سوری بود که در راه رسیدن به اروپا غرق شده و پیکر بی جانش را امواج دریا به ساحل آورده بود.

هم زمان با تمرکز رسانه های عمدتا غربی بر وضعیت آوارگان سوری این گزاره از سوی دیمیستورا نماینده سازمان ملل برای حل بحران سوریه نیز مورد توجه قرار گرفت که در صورتی که وضعیت مهاجران سوری حل نشود، اروپا باید شاهد مهاجرت صدها هزار آواره شود.

در چنین فضایی رسانه ها از مواضع جدید سران فرانسه و انگلیس درباره مداخله در امور داخلی سوریه به بهانه پایان دادن به رنج و درد آوارگان سوری خبر می دهند. هر چند این اظهارنظرها تحت پوشش مبارزه با داعش مطرح می شود.

موضوع مشارکت انگلیس در حملات ائتلاف به فرماندهی آمریکا به مواضع داعش در سوریه در حالی که مجلس عوام انگلیس در سال 2013 مشارکت این کشور در حمله به سوریه را رد کرده بود و همچنین سخنان اخیر وزیر دارایی انگلیس که تاکید کرده لندن بیش از گذشته به عملیات نظامی علیه داعش در سوریه نزدیک شده است، از نشانه هایی است که احتمال اقدام نظامی غرب در سوریه را تقویت می کند.

رئیس جمهور فرانسه نیز با تاکید بر آغاز پروازهای شناسایی در خاک سوریه تحت این ادعا که ما می خواهیم در سوریه افرادی را که علیه ما آماده می شوند و علیه مردم سوریه اقدام می کنند بشناسیم و در کنار آن تاکید بر اینکه انتقال قدرت در سوریه برای ما مسئله ای حیاتی است نباید هیچ کاری برای استحکام قدرت و ماندن بشار اسد انجام داد، از نشانه هایی است که احتمال اقدام نظامی غرب در سوریه را تقویت می کند.

از سویی این ادعا که در طرح فرستاده سازمان ملل متحد به سوریه برای حل بحران این کشور علاوه بر حل نشدن مساله بشار اسد رئیس جمهور، سازوکارهای اجرایی پیش بینی نشده است و مخالفت معارضان سوری با این طرح، بیانگر تلاش برای به شکست کشاندن راهکارهای سیاسی برای حل بحران است.

با توجه به این نکته که میان این رویدادها پیوند معنی داری وجود دارد برخی کارشناسان درباره انگیزه دولت های غربی برای حل بحران آوارگان از طریق اجرای حملاتی علیه داعش در سوریه با تردید می نگرند.

از جمله برداشت‌هایی که از سوی برخی کارشناسان مطرح شده این است که آنها این تصمیمات را زمینه ساز عملیات نظامی در سوریه به بهانه حل بحران آوارگان می دانند که به عامل اعمال فشار بر اروپا تبدیل شده است.

تاکید اولاند بر اینکه فرانسه قصد ندارد علمیات زمینی در سوریه اجرا کند و کشورهای منطقه باید در حل بحران تلاش نمایند و اعتقاد برخی کارشناسان مبنی بر اینکه آمریکا قصد دارد عربستان را به مداخله نظامی در سوریه ترغیب و سپس از این مداخله نظامی حمایت کند، از این منظر ارزیابی می‌گردد.

بر این اساس، هرگونه اقدام زمینی احتمالی باید از سوی عربستان و متحدان منطقه ای اش اجرا شود و کشورهای غربی در این مسیر حمایت لجستیکی را عهده دار خواهند بود چنانچه جان کری وزیر خارجه آمریکا پیش از این از امکان حمایت لجستیکی درصورت دخالت نظامی کشوری عربی در سوریه سخن گفته است.

در کنار این رویدادها در دو روز گذشته گزارش هایی از حضور نظامیان روسیه در سوریه منتشر شده است. بطوریکه این گزارش ها ادعا دارند صدها کارشناس نظامی روس وارد فرودگاه لاذقیه شده اند و اداره آن را از نیروهای ارتش سوریه تحویل گرفته اند. این مشارکت نظامی جدید همچنین شامل اعزام افسران بلندپایه از جمله افسران نیروی هوایی روسیه و نیز تحویل جنگنده های میگ 31 و هواپیماهای شناسایی و مهمات و همچنین نفربرهای بی ام بی می شود.

در صورت درستی این گزارشها این سوال مطرح است که آیا روس ها احتمال اقدام نظامی غرب را جدی تلقی می کنند و با تقویت حضور در سوریه این پیام را می دهند که اجازه نخواهند داد که حاکمیت سوریه با دخالت خارجی مخدوش شود؟
 


ایمیل دریافتی

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد