مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 21.01.2014

باتلاق ژنو-۲

آیا سرنوشت سوریه هم پشت پرده معامله می‌شود؟

علی پورصابر
 


بان‌کی‌مون می‌گوید ایران اعلامیه ژنو-۱ را درباره سوریه پذیرفته است. افخم تکذیب می‌کند، اسد می‌گوید نامزد ریاست جمهوری ‌می‌شود و لاوروف مدعی است که این کنفرانس، نمادین است.

پس از ماه‌ها کشمکش بر سر دعوت جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در نشست ژنو-۲ که موضوع حل و فصل درگیری‌های مرگ‌بار داخلی سوریه را در دستور کار دارد، سرانجام بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد از ایران برای شرکت در این کنفرانس دعوت کرد.

در حالی که مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند ایران بدون قبول هیچ پیش‌شرطی به این اجلاس خواهد رفت، دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرده که در روزهای گذشته چندین‌بار با وزیر امور خارجه ایران صحبت کرده و این کشور اعلامیه ژنو-١ را به عنوان اساس کنفرانس ژنو-۲ پذیرفته است و متعهد شده تا «نقشی مثبت و سازنده» در سوریه ایفا کند.

اما جن ساکی یکی از سخن‌گویان وزارت خارجه ایالات متحده گفته است که «این دعوت مشروط به حمایت صریح و علنی ایران از بیانیه ژنو و از جمله استقرار هیأت ناظر بر گذار سیاسی در سوریه است». وی تاکید کرده که در صورت سر باز زدن ایران از قبول اعلامیه ژنو-۱ درباره سوریه، دعوت از این کشور پس گرفته خواهد شد.

در واکنش به سخنان سخن‌گوی وزارت خارجه آمریکا، مرضیه افخم همتای ایرانی خانم ساکی گفت: «پیش از این نیز اعلام کرده‌ایم هیچ‌گونه پیش‌شرطی را برای حضور و مشارکت در ژنو-۲ نمی‌پذیریم و بر اساس دعوت به عمل آمده ایران بدون پیش‌شرط در این کنفرانس شرکت می‌کند».

لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه هم در تازه‌ترین اظهار نظر خود، گفته است: «در متن دعوت‌نامه دبیرکل کنفرانس سازمان ملل متحد به ژنو، روشن است که هدف این کنفرانس ایجاد یک دولت انتقالی در سوریه با قدرت اجرایی تام است. مشارکت در ژنو -۲ منوط به پذیرش صریح و روشن این شیوه کار است. با این وجود و در جهت جستجوی صلح، روشن است که هیچ کشوری نمی‌تواند در این کنفرانس شرکت کند مگر این که به صراحت این شیوه کار را بپذیرد».

آن‌سوی‌تر ائتلاف مخالفان دولت سوریه گفته‌اند که «به سازمان ملل متحد تا ساعت هفت به وقت ژنو مهلت می‌دهیم که تعهد ایران به پذیرفتن مصوبات ژنو-۱ را تضمین کند. این مهلت هم‌چنین شامل تعهد ایران برای خارج کردن حزب‌الله و نیروهای خود از سوریه است». ائتلاف معارضان تاکید کرده است اگر تا پایان این مهلت خواسته‌های ائتلاف برآورده نشود هرگز در کنفرانس ژنو-۲ شرکت نخواهیم کرد.

در بیانیه کنفرانس ژنو-۱ بر تشکیل حکومت انتقالی تاکید شده است.

و اما بشار اسد در مصاحبه‌ای گفته است که هیچ مانعی برای نامزد شدن خود در انتخابات ریاست جمهوری نمی‌بیند. وی تاکید کرد: «در خصوص افکار عمومی در سوریه باید گفت که تقریبا چهار ماه تا زمان انتخابات باقی مانده است. اگر تمایل مردمی برای این مساله وجود داشته باشد من نامزد می‌شوم و هیچ تردیدی در این خصوص نخواهم داشت».

در میان تمامی این کشمکش‌ها، شاید جالب توجه‌ترین نکته این باشد که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از اساس نشست ژنو-۲ را که قرار است روز ۲۲ ژانویه برگزار شود «نمادین» خواند و گفت که مذاکرات مستقیم در آینده آغاز خواهند شد.

 

khonevis


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد