مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 22.07.2014

 

دو گام در پروندۀ اتمی: دریافت یک قسط ۵۵۰ میلیون دلاری، نابودی اورانیوم غلیظ شده


بنا بر گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران تمامی ذخیرۀ اورانیوم با غلظت بیست درصد خود را به مواد دیگری تبدیل کرده و به این ترتیب تعهدات خود را در چارچوب توافق‌نامۀ ژنو به جا آورده است. از سوی دیگر پرداخت پول‌های ایران نیز به شکل اقساط ادامه دارد. هرچند که به عقیدۀ مرتضی کاظمیان، پول ایران با "قطره‌چکان" پرداخت می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هر ماه خلاصه‌ای از وضعیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران به قدرت‌های بزرگ ارائه می‌دهد. بر اساس آخرین گزارش ارائه‌شده، ایران دیگر هیچ ذخیرۀ اورانیوم بیست درصدی در اختیار ندارد. بخشی از آن به اکسید اورانیوم تبدیل شده و بخشی دیگر، با امتزاج با اورانیوم پنج درصدی، غلظت خود را ازدست داده است.

از طرف دیگر، خبرگزاری ایرنا نوشت که امروز، دوشنبه، مبلغ ۵۵۰ میلیون دلار به عنوان آخرین قسط از هشت قسط مربوط به شش‌ماهۀ اول توافق‌نامۀ ژنو، به حساب بانک مرکزی ایران واریز می‌شود.
قبلاً مبلغ سه میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلار در هفت قسط به حساب بانک مرکزی ایران واریز شده بود.

ایران و قدرت‌های بزرگ در گفتگوهای آخر خود در روز جمعۀ گذشته، توافق کردند که مهلت مذاکرات اتمی را تمدید کنند. ظاهراً این مهلت برای چهار ماه و نیم تمدید شده است.

مرتضی کاظمیان، روزنامه‌نگار مقیم پاریس، معتقد است که به طور کلی، روند "ترک برداشتن تحریم‌ها" آغاز شده و می‌توان به ادامۀ آن امیدوار بود. با اینحال، وی از نحوۀ پرداخت پول‌های ایران توسط قدرت‌های بزرگ انتقاد می‌کند و می‌گوید از صد میلیارد پول ایران، تاکنون بخش بسیار کوچکی پرداخت شده و در حال حاضر نیز واریز اقساط به شکل "قطره‌چکانی" ادامه می‌یابد...
 

هرچند دیپلمات‌های ایران و گروه ۱+۵ از «پیشرفت های چشمگیری» داد سخن می‌دهند که منجر به تمدید مهلت گفتگوها به منظور برچیدن بخش‌های تردید برانگیز برنامه هسته‌ای ایران تا ۲۴ نوامبر ( سوم آذر ماه) شد، اما هنوز اختلافات اساسی بین دو طرف وجود دارد که توافق نهایی را تهدید می‌کند.

روزنامه کریستین ساینس مانیتور
هم ، در مقاله‌ای که روز یکشنبه منتشر کرد، با اشاره به این موضوع نوشت با توجه به پافشاری هر دو طرف ایرانی و آمریکایی بر این که طرف مقابل «انتخاب‌های دشواری» برای رسیدن به توافق پیش رو دارد، هنوز معلوم نیست که این اختلافات رفع شدنی هستند یا خیر.

به باور اسکات پیترسون نویسنده این مقاله، طیف‌های سیاسی در ایران، از طرفداران ادامه برنامه اتمی تا هواداران توافق جامعی که سایه تحریم‌ها را از سر اقتصاد متزلزل کشور بردارد، در بر می‌گیرد. از سویی محافظه کاران برنامه هسته‌ای را «حیثیت ملی» می‌دانند که با هیچ چیزی نمی‌شود آن را عوض کرد، و از سوی دیگر اصلاح‌طلبان، تحت فشار غرب، خواهان کاستن از ظرفیت هسته‌ای ایران هستند.

 

علاءالدین بروجردی: اگر به توافق نهائی نرسیم به گام اول بازمیگردیم

علاءالدین بروجردی- رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در خصوص تمدید ٤ ماهه توافق موقت هسته ای، موسوم به "توافق ژنو" گفت: پیام تمدید گفت‌وگوهای وین برای افکار عمومی جهان این است که طرفین اراده رسیدن به یک توافق جامع، نهائی و گام آخر را دارند.

گروه‌های مذاکره کننده هسته ای ایران و کشورهای عضو ١+۵، در نخستین ساعات روز شنبه (19 ژوئیه/28 تیرماه) بر سر تمدید مهلت مذاکرات هسته‌ای به مدت چهار ماه توافق نمودند.

این نخستین واکنش یک مقام بلندپایه نظام جمهوری اسلامی، نسبت به تمدید مهلت مذاکرات اتمی با کشورهای قدرتمند غربی است.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، روز یک شنبه (29 تیرماه) تأکید کرد: «در صورت عدم وصول توافق نهائی میان ایران و اعضای گروه ١+۵، جمهوری اسلامی غنی سازی ٢٠ درصد را احیا می کند».

علاءالدین بروجردی با تأکید بر عدم تغییر در مواضع جمهوری اسلامی در مدت تمدید شده برای ادامه مذاکرات گفت: مواضع جمهوری اسلامی همان است که در شورای عالی امنیت ملی تصویب شده است و مبتنی بر موازین و قواعد بین‌المللی و مقررات آژانس می‌باشد.

این نمانیده مجلس شورای اسلامی، با اشاره به مواضع ایران در مذاکرات هسته ای تأکید کرد: اصرار ایران بر مواضع خود به این دلیل است که این مواضع کف مطالبات ماست و طرف مقابل هم با فشارهای آمریکا به دنبال زیاده خواهی‌های خود است.

علاءالدین بروجردی ابراز امیدواری نمود که آمریکا نیز در مدت تمدید مذاکرات، «به گونه‌ای عمل کند که خروجی این چهار ماه بتواند یک توافق نهائی باشد».

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در توضبح مواضع جمهوری اسلامی در صورت عدم توافق نهائی گفت: اگر در نهایت به توافق نرسیم، ایران در همه عرصه‌های هسته‌ای به گام اول باز می گردد، غنی سازی ٢٠ درصد احیا می شود، رآکتور آب سنگین فعال می شود و فعالیت سانتریفوژهای نسل جدید بدون هیچ محدودیتی و با توجه به مقررات "ان پی تی" و آژانس ادامه پیدا می‌کنند.

علاءالدین بروجردی بار دیگر از برنامه هسته ای ایران بعنوان یک «هدف ملی» یاد کرد و گفت: تمامی مصوبات پس از بررسی در شورای عالی امنیت ملی و تصویب در این شورا به تأیید رهبر جمهوری اسلامی می رسد.

rfi


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد