مقاله

 

 

تاریخ انتشار : 16.10.2015


"سوسیال دموکراسی" به سیاست امریکا قدم می گذارد اما چاره نیست!

سعید صالحی نیا


salehinia@aol.com
15 اکتبر 2015
مقدمه:


در مقاله های قبلی (1و2) توضیح دادم که صحنه رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری امریکا، شاهد پدیده های غجیب و نوظهوری است که فقط در بستر بحران قدرت و سقوط جایگاه امریکا در صحنه بین المللی و بی پاسخی نظام موجود سرمایه داری در امریکا قابل فهم است.
چامعه امریکا بیش از هر زمان دچار قطب بندی و تضادهای طبقاتی است. "طبقه متوسط" که توهم ساخته شده مدیا و نظام فرهنگی حاکم در امریکاست چند دهه است که در حال فروریزش است و این روزها جامعه امریکا را "یک در صدیها" و 99 در صدیها از هم جدا می کند. جنبش اشغال در چند سال گذشته بواقع ایده مبارزه با "وال استریت" بعنوان علت مهم فقر و بی خانمانی و گسیختگی شیرازه جامعه امریکا جلوی صحنه آورد و این بحران سراسری باعث شد که رقابتهای انتخاباتی امریکا و دو حزب دو قلوی دموکرات و جمهوریخواه دچار بحرانهای درونی جدیدی بشوند.


در حزب جمهوریخواه گرایشهای گریز از مرکز مثل "جزب چائی" رشد کرد که با "نرم سیاسی جمهوریخواهان" سر اشتی ندارد . در حزب دموکرات هم گرایشهائی که چپ تر هستند و با فعالین جنبش اشغال و خصوصا لایه های جوان ناراضی از سیاستمداران واشنگتن نزدیکی دارند ، وزنه سنگینی یافته اند . خلاصه اینکه قطب بندیهای جدیدی در سیاست امریکا در حال شکل گیری است که انعکاس بحران سراسری و از جمله بحران اعتماد بین مردم و نظام سیاسی امریکاست.


اولین مناظره بین کاندیدهای حزب دموکرات با شرکت 5 کاندید در تاریخ 13 اکتبر 2015 در شبکه سی ان ان انجام شد.از جمله دو کاندید اصلی این حزب ، خانم هیلاری کلینتون و برنی ساندرز در کنار چند کاندید کمتر شناخته شده قرار گرفتند. در این مقاله بیشتر می خواهم روی این صحنه و اهمیت سیاسیش برای درک بهتر پدیده ای جدید در سیاست امریکا تاملی داشته باشم:

(1)بارنی ساندرز می گوید سوسیال دموکرات است!

بارنی ساندرز که بیش از 15 سال عضو کنگره امریکا بود و از نامزدهای انتخاباتی مهم ریاست جمهوری امریکاست ، تاکیید دارد که یک سوسیال دموکرات هست و بطور رسمی به مردم امریکا می گوید که مدل کشورهای اروپائی مثل دانمارک و سوئیس را برای بازسازی جامعه امریکا مد نظر دارد.


نظام فرهنگی تبلیغاتی در امریکا همواره نه تنها با کمونیزم ستیزی شناخته شده بلکه روانشناسی مردم امریکا را در مقابل کلماتی مثل کمونیزم و سوسیالیزم چنان تخریب کرده که اساسا امریکائی بودن معادل پروکاپیتالیست بودن و ضد سوسیالیزم بودن تداعی می شده. اما چه شده که یک کاندید جدی و پر طرفدار ریاست جمهوری امریکا امروز خودش را با سوسیال دموکراسی تداعی می کند و خصوصا از سوی جوانان و بخش چپ حزب دموکرات امریکا مورد استقبال قرار می گیرد؟ این پدیده نشان می دهد که جامعه امریکا پاسخی از سوی حامیان سرمایه داری برای معضلات بیشمارش نمی گیرد و لذا بیرون از نرمهای سیاسی موجود بدنبال راه حل هست.


در نظر سنجی های اخیر روشن شده که 50 در صد مردم امریکا هنوز مخالف رای دادن به یک سوسیالیست هستند! اما این نظر سنجی بواقع نشان می دهد که تحول عظیمی در ذهن و روان جامعه امریکا در حال وقوع است. این تحول گردش به چپ است به چالش کشیدن نظام سرمایه داری دیگر تابو نیست.به واقعیتی سیاسی در جامعه امریکا تبدیل شده.


(2)"سوسیال دموکراسی" بارنی ساندرز بی بخار است اما علامت آغاز دوره ای جدید در تاریخ امریکاست:

بارنی ساندرز به مردم امریکا قول می دهد که حداقل دستمزدها را به سطح 15 دلار در ساعت برساند.قول می دهد که از سرمایه داران وال استریت بگیرد و عدالت اجتماعی را در امریکا پیش ببرد و "طبقه متوسط در حال سقوط" را نجات دهد. او خوهان اصلاحات در نظام مالیات است خواهان تجدید نظر در نظام قضائی و پایان دادن به زندانهای وسیع و خصوصی شده در امریکاست. خوهان مجانی کردن اموزش تا حد کالج حتی برای افراد غیر قانونی است.می گوید دشمن کمپانیهای داروسازی و وال استریت است و می خواهد کنترل بی سابقه بانکهای غول اسا را در هم بشکند. به اینکه سالها قبل مخالف حمله نظامی امریکا به عراق بوده افتخار می کند و می خواهد دولت امریکا به خرج سرمایه داران بزرگ به مردم و سرمایه داران کوچک خدمت کند. به زبان دیگر خواهان "مردمی شدن سرمایه داریست"! او می گوید که بحران تغییر محیط زیست نتیجه فعالیتهای الوده ساز انسانست و باید مسیر تولید و تبدیل انرژی در امریکا تغییر کند و استفاده از سوخت فسیلی پایان یابد. او می گوید که به فروش و انتشار بی رویه سلاح در امریکا باید پایان داد و جلوی انتشار سلاح های عامل قتل عام را گرفت.


بارنی ساندرز می گوید که حزب جمهوریخواه را باید با سازماندهی مردم به زیر کشید.او دوران اوباما را دوران مخالفت های مداوم حزب جمهوریخواه می داند و فراخوانش اینست که با جمهوریخوهان نمی شود در قدرت سهیم شد بلکه باید اینها را در مقابل مردم قرار داد.
با اینهمه شعار و اصول برنامه ای ایراد های سوسیال دموکراسی بارنی ساندرز چیست؟ چه اینده ای برای او متصور است؟

(3)ناتوانی برنامه سیاسی بازنی ساندرز، راست میانه با رهبری هیلاری کلینتن و افق سوسیالیزم خواهی در امریکا:


اول:


راست میانه در حزب دموکرات در مقابل بارنی ساندرز مهره ای مثل کلینتون را گذاشته که توسط مدیای پرقدرت هم حمایت می شود. از سوئی نمایشی در کار است که فاصله سیاسی کلینتون را با بارنی ساندرز کم نشان دهند و از سوئی فشار روی بارنی ساندرز ایجاد کنند که در مدار حزب دموکرات ادامه دهد.حرکتی ماهرانه برای تخلیه انرژی جنبش اعتراضی امریکا در جریانست که در کانالهای معینی در چپ و راست ، خسته شده های وضعیت کنونی را به سازمان سیاسی موجود وابسته نگه دارند تا مبادا حکومت دو حزبی امریکا خدشه دار شود و جامعه به فکر چاره جدی تر باشد! اولین ایراد مهم سوسیال دموکراسی بارنی ساندرز همین ایستادن کنار کلینتون و راست میانه امریکاست! در حالیکه چپ امریکا باید خودش را در حزب مستقل سازمان دهد.


دوم:


بارنی ساندرز اعلام کرده که می خواهد در امریکا "انقلاب سیاسی " کند ! در حالیکه بجز چند شعار رفرمیستی جرف مهمی ارائه نمی دهد. وعده های او بیشتر وعده های توخالی انتخاباتی است.مبنا ندارد.متد رابین هودی گرفتن از ثروتمندان و دادن به فقرا در نظامی که ثرومتندان اداره اش می کنند بدون دست زدن به نظام مالکیت امکان ندارد.


سوم:


بارنی ساندرز نتوانست مرزهای سیاسی خود را با کلینتون و راست میانه واضح کند.سیاه و سفیدی که باید در مرزبندی سیاسی و طی مناظره سیاسی در ذهن مردم ایجاد شود تا مردم انتخاب بهتر کنند در مناظره بین بارنی ساندرز و خانم کلینتون مشاهده نشد. او ترجیح داد در مقابل جمهوریخوهان از "اتحاد دموکراتها" دفاع کند! تضاد اصلی را این دید!


چهارم:


ناتوانی در پیوند زدن جنبش های مطالباتی با جنبش سیاسی تغییر. برای نهادینه کردن جنبش چپ باید روی ایجاد ارتباط بین جنبشهای مطالباتی ،سازماندهی آنها و سیاسی کردن مداوم انها متمرکز شد.سوسیال دموکراسی عموما و طبعا در امریکا از این تلاش گریزانست و قدرت اعتراض مردم را ابزار بازیهای سیاسی در بالا می کند تا در سیستم جائی پیدا کند.بارنی ساندرز هم مثل هر نماینده سیاسی راست، از رادیکالیزه شدن جنبش اعتراضی مردم بیشتر واهمه دارد و طبیعتا دنبال تحولی اهسته و رفرمیستی است.


پنجم:


ناتوانی در تبدیل دعوای انتخاباتی به تعمیق نبرد طبقاتی برای پایان دادن به نظم سرمایه. بارنی ساندرز بعنوان یک رفرمیست بیشتر دنبال کسب قدرت است از طریق شریک شدن در قدرت تا تغییر نظام اجتماعی امریکا. افقی در این زمینه ندارد. می شود این انتخابات امریکا را به عرصه تعمیق نبرد طبقاتی به سازماندهی حزب خوهان تغییرات رادیکال تبدیل کرد و انرژی جنبش اعتراضی را درون تحزب مستقل چپ متمرکز کرد.می شود از این انتخابات برای نهادینه کردن سیاست الترناتیو نردبانی ساخت. طبیعتا بارنی ساندرز اهل این جنبش نیست.

(4)بارنی ساندرز رفتنی است اما افق جدیدی در امریکا در حال گشایش است:

از دید من عروج بارنی ساندرز حتی در همین سطح علامت تحولی نو در تاریخ امریکاست.واژه سوسیالیزم این روزها موضوع بحثها و جدلهاست. مهم نیست که الان این واژه با درکی سطحی و معوج و قرائتی میم بند و رفرمیستی بکار می رود . بارنی ساندرز را سیستم به هر شکل از میدان بدر خواهد کرد.او کالیبر ایستادن در مقابل این سیستم را ندارد. اما جنبشی که او را به جلو کشیده بسیار رادیکالتر از جنبش های اعتراضی گذشته امریکاست و توانسته تا همینجا دیالوگی جدید را به جلو بکشد.


برای اولین بار در سطحی بسیار گسترده نقش نهادهای سرمایه داری و جنایتشان در توسعه فقر و نژاد پرستی و حاشیه نشینی اکثریت به میدان بحثهای سیاسی جامعه امریکا کشیده شده و بی تردید با پایان صحنه انتخابانت امریکا فعالینی که این بحثها را دنبال کرده اند بیشتر و عمیقتر فکر خواهند کرد.عرصه فعالیت چپ رادیکال و اجتماعی بسیار بیشتر آماده می شود.


هیئت حاکمه امریکا چاره ای ندارد که راست میانه را به جلو بکشد.از دید من بعید است جامعه امریکا نهایتا بدنبال راست نئوریگانی بدود . رونالد ترامپ به رغم خاک هوا کردنهایش حرفی برای گفتن ندارد و فشار جنبشهای اعتراضی هیئت حاکمه امریکا را به بیرون کشیدن دوباره دموکراتها از صندوقهای رای ترغیب می کند. در دور قبلی "رئیس جمهور سیاه" بود شاید اینبار "رئیس جمهور زن" را به جلو بیندازند تا سر و صداها را بخوابانند.
در بیرون قدرت حاکمه اما باید چپ خودش را سازمان دهد.بارنی ساندرز رفتنی است اما افق چپ در امریکا در حال عروج است.

منابع بیشتر:
(1)دونالد ترامپ مظهر نئوریگانیزم همچنان به جلو می خزد!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٥/823-دونالد-ترامپ-مظهر-نئوریگانیزم-همچنان-به-جلو-می-خزد
(2)بروز پدیده هائی مثل دونالد ترامپ و برنی ساندرز در انتخابات رئیس جمهوری امریکا علامت چیست؟

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٥/813-بروز-پدیده-هائی-مثل-دونالد-ترامپ-و-برنی-ساندرز-در-(انتخابات-رئیس-جمهوری-امریکا-علامت-چیست؟

(3)پروژه مناظره:

شماره 77: مصاحبه با سعید صالحی نیا: موضوع: پدیده های نو در جنگ انتخاباتی امریکا و تکلیف مردم،با مدیریت سیمین مجد

https://www.youtube.com/watch?v=xgkYK-mVWK8&feature=youtu.be
 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد