همه موجودات و انسان هم در عالم مادی به سر می برند . ما در زمان و مکان محدود هستیم ؛ به همین دلیل ذهنی آکنده از مفاهیم مادی داریم ؛ به طوری که هر معنایی به انسان ارائه شود ، آن را در قالب مادیات زمان و مکان ریخته ، و در محدوده زمان و مکان تفسیر می کند . ساده ترین تعریف مذهبیون از پدیده ای ذهنی و ساختگی به نام " خدا " این است که خدا محصور درزمان ومکان نیست ؛ خواست خدا مصادف با انجامش است !
نخستین
انواع بت پرستیهای مصنوعی و طبیعی درزمان
غارنشینی بودهاند . بتهای مصنوعی با
سیمای بشری به مثابه آخرین و تکامل
یافتهترین مذهب بت پرستی بوده است.
مذاهب توحیدی هم از بطن همان بت پرستیهای
ابتدائی سر بر آورده و رشد کرده اند .
درطول تاریخ همواره بشر در صدد آن بوده که
بفهمد..... علم و دانش در زندگی انسان
دارای جایگاه ویژه ای است .علم انسان را
توانا می کند که آینده را همان گونه که می
خواهد بسازد . علم مانند ابزاری در اختیار
خواست انسان قرار می گیرد و طبیعت را، آن
چنان که انسان بخواهد و فرمان دهد می
سازد.
درتاریخ ایران ؛ برای اولین باردردوران صفویه آئین شیعه اسلام درقدرت سیاسی درایران پا گرفت . صفویان، آیین شیعه را دین رسمی ایران جای دادند . شیوه فرمانروایی صفوی تمرکزگرا و نیروی مطلقه (در دست شاه) بود . شبیه همین وضع امروزی درایران و قدرت مطلقه ولایت فقیه . شاهان صفوی برای هر چه بیشتر مشروعیت بخشیدن به پادشاهیشان در جهان شیعه ، خودشان را از تبار محمد پیامبر برمیشمردند . درواقع یکی از کارکردهای تاریخی دین درمیان جوامع انسانی ؛ مشروعییت بخشیدن به سیستم قدرت سیاسی حاکم و توجیه آن بوده است .
عید قربان ریشه دردوران قبل از تاریخ بشر دارد. انسانهای اولیه برای به دست اوردن ترحم خدایان ذهنی خود ساخته ؛ دست به قربانی کردن حیوانات و انسانها میزدند.
در داستانهای مختلف دین اسلام آمدهاست که
ابراهیم در سن بالا دارای فرزندی شد که او
را اسماعیل نام نهاد و برایش بسیار عزیز و
گرامی بود. اما مدتها بعد، هنگامی که
اسماعیل به سنین نوجوانی رسیده بود، فرمان
الهی چندین بار در خواب به ابراهیم نازل
شد و بدون ذکر هیچ دلیلی به او دستور داده
شد تا اسماعیل را قربانی کند.او پس از
کشمکشهای فراوان درونی، در نهایت با
موافقت خالصانه فرزندش، به محل مورد نظر
میروند و ابراهیم آماده سر بریدن فرزند
محبوب خود میشود. اما به هنگام انجام
قربانی اسماعیل خداوند که او را سربلند در
امتحان مییابد، گوسفندی را برای انجام
ذبح به نزد ابراهیم میفرستد . تاریخ
قربانی کردن و قربانی شدن درادیان مختلف
سنتی دیرینه است....
در دورههاي تاریخی مختلف ، از قرباني خدايان گزارش شده است ؛ يعني خود خدايان موضوع قرباني بودهاند. عمدة اين گزارشها از هند است. نمونة آن در متون براهمنه ديده ميشود: خدايان توسط قرباني به بهشت نايل ميشوند......
در بعضي اديان ابتدايي، رسم بر اين بود كه قرباني را پس از تقديم و پيشكشي ميخوردند. ويلدورانت در مورد علّت اين عمل مينويسد:
مردمان ابتدايي بر اين باور بودند كه فضايل هر موجودي با خوردن آن به انسان منتقل ميشود؛ درنتيجه به اين فكر افتادند كه خدايان خود را نيز بخورند. بسياري از اوقات، شخصي را انتخاب كرده، او را خوب ميپروراندند. آنها به او عنوان خدايي ميدادند تا بعد او را بكشند و خونش را بياشامند و از گوشتش تناول كنند. هنگاميكه غذاي انسانها، حالت تأمينشدهتري به خود گرفت، مهرباني بيشتري به دل آنها راه يافت و به جاي قربانيكردن خدا، به اين قناعت ورزيدند كه چيز مأكولي را به عنوان رمز و مثال او بسازند و آن را بخورند. در مكزيك قديم، مجسمهاي از خدا با حبوبات ميساختند و كودكاني را كشته، خونشان را بر آن ميپاشيدند و آن را به جاي خدا ميخوردند . در هنگام انجام تشريفات، كاهن اوراد سحري را ميخواند تا مجسمة خدايي را كه بناست خورده شود، به خداي واقعي تبديل شود.