مقاله

 

 

تاریخ انتشار:27.12.2014

اف 16 : مشکلات بزرگ شاهین آمریکائی

وادیم فرسوویچ

ترجمه توسط حمید محوی



پیشگفتار مترجم :

انتخاب این متن برای ترجمه علاوه بر کنجکاوی بیشتر در مورد سقوط هواپیمای اف 16 اردن در سوریه، به این علت بود که به ایرانیان هشدار بدهیم زیرا در یکی از گزارشات می خواندم که مقامات روسی از برخی تجهیزات نظامی ایران دیدن کرده اند و به ویژه بخاطر ساخت شبیه سازی خلبانی اف 16 در ایران به شکل تحسین آمیزی شگفت زده شده بودند. در نتیجه ماجرای شبیه سازی اف 16 کمی مظنون بنظر می رسد و می توانیم حدس بزنیم که گفتگوهای مخفی رئیس جمهور شیخ روحانی به عنوان نمایندۀ طبقۀ استعماری بورژوازی کمپرادور با تأیید ولایت فقیه و خیل نوحه خوان ها ی ایرانی احتمالاً در فکر خرید اف 16 های دست دوم هستند، و باز هم احتمالاً در شرایطی که از این نوع هواپیماها به عراق فروختند (یعنی عراقی ها فقط می توانند هواپیما را خلبانی کنند ولی تجهیزات دیگر و آماده سازی فنی هواپیما در اختیار آمریکائی ها خواهد بود...). در این مقاله پی می بریم که اف 16 شاهین جنگی به شکلی که برای آن تبلیغ کرده اند هواپیمای مطمئنی نیست و سقوط دائمی آن حاکی از نقص فنی این هواپیما می باشد. در صورتی که چنین حدس و گمانی واقعیت داشته باشد، مردم ایران باید بانیان چنین قراردادهائی را شناسائی کنند و برای جلوگیری از آن دست به اقدامات بازدارنده بزنند. امیدوارم که مقامات ایرانی و دستگاه دین اسلام در خدمتگذاری به امپریالیسم جهانی علیه منافع ملی ایرانیان و علیه امنیت ملی ایران تا خرید اف 16 پیش نروند.


حمید محوی


صدای روسیه : بیش از پیش سقوط می کند و ایالات متحده برای تحویل اف 16 های عراقی عجله نمی کند

ژنرال لیود اوستین Lloyd Austin، فرماندۀ ستاد مشترک ایالات متحده در مورد سقوط اف 16 از نیروی هوائی اردن که روز 24 دسامبر در خاک سوریه روی داد اعلام کرد که : «شواهد به روشنی نشان می دهد که دولت اسلامی خلاف دعاوی این سازمان تروریستی شکاری اف 16 را مورد اصابت قرار نداده است».ژنرال آمریکائی در مورد علت سقوط هواپیما توضیحی نداد. البته جای شگفتی نیست. نظامیان آمریکا بارها اعلام کرده اند که اف 16 «هواپیمای شکاری چند منظوره مطمئنترین هواپیما در تاریخ نیروی هوائی ایالات متحده است».

آیا چنین ادعائی حقیقت دارد ؟ در این ماه های گذشته « شاهین های جنگی » (نام رسمی اف 16 شاهین جنگی Fighting Falcon) وبا نام مستعار دیگر « ویپر Viper » (افعی) با ریتم خطرناکی سقوط کرده است.

30 نوامبر یک اف 16 نیروی هوائی ایالات متحده فوراً پس از برخاست دچار مشکل شد و در فرود اجباری آتش گرفت و خلبان هواپیما نیز جان خود را از دست داد. اول ماه دسامبر یک اف 16 نیروی هوائی یونان «به دلیل نقص فنی» روی ساحل کرت سقوط کرد. همان روز یک اف 16 ارتش نیروی هوائی ترکیه در شمال ترکیه به همین سرنوشت دچار شد. در ماه نوامبر یک اف 16 نیروی هوائی ایالات متحده در خلیج مکزیک سقوط کرد.

به سختی بتوانیم تمام سوانح هوائی را اتفاقی بدانیم. در ماه ژوئیۀ 2014، وقتی سه خلبان ظرف یک ماه در پنج سقوط اف 16 از نیروی هوائی ایالات متحده کشته شدند، ABCNEWS.com تحلیلی از آمار تلفات هوائی در زمان صلح را منتشر کرد. نتایج وضعیت اسفناکی را نشان می دهد. با وجود دعاوی نظامیان که روی بالا بودن ضریب اطمینان اف 16 پافشاری کرده اند، آمار نشان می دهد که از تاریخ نخستین پرواز در سال 1982 سالانه 13 فروند شاهین جنگی سقوط کرده و در نتیجه ایالات متحده نیز 260 میلیون دلار از دست داده است. آمار نشان داده است که غلباً سقوط اف 16 ها بیشتر از هواپیماهای دیگر در ارتش آمریکا سقوط کرده اند. پائیز 2014 این تمایل فنی را به روشنی تأیید کرد.

مشکل کجاست ؟ طرفداران اف 16 می گویند که میزان سانحه پذیری به دلیل نقص فنی هواپیما نبوده بلکه مرتبط به شرایط انجام مأموریت است. منتقدان هواپیمائی بر این باور هستند که تک موتوره بودن هواپیما شانس نجات شاهین آمریکائی را در صورت وقوع مشکل فنی کاهش می دهد. پس از یک سری سانحه که به دلیل نقص فنی موتور به وقوع پیوسته بود، سناتور جان مکین درخواست کرد که از سال 2000 چندین میلیون دلار برای مدرنیزاسیون هواپیما در نظر گرفته شود. خرید اف 16 برای ارتش ایالات متحده از سال 2005 متوقف شد و هواپیماهای اف 35 نسل پنجم به عنوان جایگزین برگزیده شد. البته این هواپیما نیز تک موتوره است. در ماه اوت 2013 کرۀ جنوبی از خرید 60 فروند اف 35 قطع نظر کرد.

خریداران اف 16 نیز سعی می کنند هواپیماهایشان را به کشورهای دیگر بفروشند. به این ترتیب هواپیمای اف 16 که در خاک سوریه سقوط کرد، یکی از هواپیماهای دست دومی بود که اردن از ایالات متحده، هلند و بلژیک خریداری کرده بود. در مجموع سه فروند اف 16 ایالات متحده و یک اف 16 اروپائی در سوریه سقوط کرده است. ولی امسال اردن تصمیم دارد 13 فروند اف 16 اروپائی خود را به پاکستان بفروشد. به گفتۀ کارشناسان، این هواپیماها از دیدگاه فنی در وضعیت خوبی هستند و می توانند تا 20 سال دیگر نیز به خدمت گرفته شوند. با این وجود پاکستان تنها روی هواپیماهای دسته دوم حساب باز نمی کند، و آلترناتیو دیگری دارد، یعنی هواپیمای چند منظورۀ جی اف 17 هوندر که با همکاری چین در حال ساخت آن می باشد.

با این وجود اف 16 هنوز متقاضی دارد و نسبتاً ارزان قیمت و چند منظوره است. این هواپیما به نیروی هوائی 25 کشور فروخته شده است و ایالات متحده تا مدت ها به فروش آن ادامه خواهد داد. البته مشتریان در حال حاضر خواهان هواپیماهای صفر کیلومتر هستند. مراکش 24 فروند اف 16 خریداری کرده و برای آزمایش به جنگ امارات اسلامی فرستاده است.

در پایان سال 2015 عراق بجای 36 هواپیمای اف 16 آمریکائی هواپیماهای شوروی و فرانسوی که از دوران صدام حسین در خدمت نیروی هوائی بودند را جایگزین خواهد کرد. نخستین سری هواپیماها در سپتامبر 2014 تحویل داده شد. اف 16 ها البته به عراق تحویل داده نشد. خلبا نهای عراقی با سوخو 25 هائی که به شکل فوری از روسیه خریداری کرده اند به جهاد طلبان دولت اسلامی حمله می کنند. برای باز پس گیری پول هایشان دولت عراق به مراتب قضائی بین المللی مراجعه خواهد کرد.

ایالات متحده فقدان امنیت در اطراف پایگاه عراقی در بلاد را به عنوان بهانۀ تأخیر در تحویل اف 16 های عراقی مطرح کرده است. سخن گوی پنتاگون استیون وارن Steven Warren یک بیانیۀ شگفت انگیز منتشر کرد : « ما سه اف 16 عراقی را در ماه دسامبر به توکسون Tucson در آریزونا می فرستیم...سپس هر ماه یک هواپیما تا ماه مه، در مجموع هشت فروند اف 16. ما منتظریم که از ماه ژانویه خلبا نهای عراقی اموزش خود را با هواپیماهای خودشان آغاز کنند ».

ایالات متحده قول داده است که امور فنی این هواپیماها را با مخارج خودش تأمین کند. ولی علت تمرین های فوق العاده روی این هواپیماها در خاک آمریکا کدام است؟ چرا تنها 8 فروند اف 16 تا تابستان آینده تحویل داده خواهد شد ؟ روشن است چونکه نمی خواهند اف 16 های جدید به سرنوشت شاهین های دیگر دچار شوند که اخیراً بجای پرواز بیشتر سقوط کرده اند.

منبع
http ://french.ruvr.ru/2014_12_26/F-16-de-gros-probemes-des-Faucons-americains-3728/

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد