مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 24.06.2014


کری: مالکی با تشکیل دولت جدید عراق موافقت کرد



 العربیه.نت فارسی


جان کری وزیر امور خارجه آمریکا دوشنبه ۲۳ ژوئن هنگام سفرش به بغداد گفت که نوری مالکی نخست وزیر عراق در جریان گفت‌وگوهای صورت گرفته، تاکید کرد که به تاریخ اول جولای، موعد تعیین شده برای تشکیل دولت جدید، پایبند است. او افزود هیچ کشوری حتی آمریکا حق ندارد رهبران عراق را انتخاب کند «و این مساله به مردم عراق باز می‌گردد.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود که نیروهای گروه «داعش» و شبه نظامیانی که طی حملاتی، مناطق گسترده‌ای از شمال بغداد را تصرف کردند، «موجودیت» عراق را تهدید می‌کنند.

جان کری که پس از یک روز جلسات متعدد در بغداد در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، تصریح کرد: «این لحظه مهم تصمیم گیری برای رهبران عراق است. عراق با تهدید موجودیت خود مواجه است. رهبران عراق باید با این تهدید مقابله کنند.»

جان کری وعده داد که ایالات متحد، پشتیبانی «گسترده‌ای» برای کمک به عراق در مقابله با حملات اسلامگرایان مسلح، فراهم خواهد آورد.

او گفت: «پشتیبانی، مستمر و گسترده خواهد بود. چنانچه رهبران عراق گام‌های ضروری برای یکپارچه کردن کشور خود را بردارند، این پشتیبانی، تاثیر گذار خواهد بود.»

از سویی، نوری مالکی نخست وزیر عراق در گفت‌وگو با وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد، حمله گسترده‌ای که شبه نظامیان تندرو به عراق آغاز کرده‌اند، صلح و ثبات «منطقه‌ای و جهانی» را با خطر مواجه می‌کند. او از کشورهای جهان به ویژه کشورهای منطقه خواست، این مساله را جدی بگیرند.
مخالفان بر کناره گیری مالکی اصرار دارند
از سویی شیخ علی حاتم، یکی از شیوخ عشایر الانبار تاکید کرد که انقلاب در عراق تا زمان کناره گیری مالکی و تشکیل دولت موقت نجات ملی با حضور شخصیت‌های مستقل، ادامه خواهد یافت. حاتم خواستار پایه گذاری قرارداد اجتماعی جدیدی که حقوق همه عراقی‌ها را تضمین می‌کند شد. او همچنین بر دوری جستن از انتقام‌گیری و همچنین ضرورت مخالفت با تروریسم، تاکید کرد.

اما در لوکسامبورگ، وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در جلسه دوشنبه‌شان، تحولات اخیر عراق، تاثیر آن بر کشورهای منطقه و کشورهای اروپایی که شماری از آن‌ها برخی از شهروندانشان به جنگ در کنار گروه داعش پیوسته‌اند را به بحث گذاشتند.

ویلیام هیگ وزیر دفاع بریتانیا در این جلسه گفت اوضاع عراق، نگرانی کشورهای اروپایی را برانگیخته است. او تاکید کرد که کشورش محتوای سفر وزیر امور خارجه آمریکا به عراق را تایید می‌کند.

 


پدیده حمایت از «داعش»

عبدالرحمن الراشد


در شهر اردنی معان، پس از نماز جمعه گذشته، بیست تا سی نفر در حالی که تابلوهایی در حمایت از گروه تروریستی داعش در دست گرفته و اعلام می‌کردند شهرشان از این گروه حمایت می‌کند، به خیابان‌ها آمدند.

به طور حتم این آمار در مقایسه با تظاهرات سابق و در ماجراهای بزرگ سیاسی، شاید نشان دهنده کم شمار بودن حامیان باشد و نه عکس آن. اما این ماجرا شاید عمیق‌تر از آن چیزی باشد که در ظاهر به نظر برسد؛ زیرا هرکس حامی گروه داعش باشد، از بیم این‌که تحت نظارت شدید امنیتی قرار گیرد، نظر خود را مخفی می‌کند، چرا که این گروه، گروهی تروریستی، سری و تحت پی‌گرد است و اردن آن را خطری غیر قابل قبول به شمار می‌آورد. از همین روی، چنانچه حامیانی ساکت یا اعضای خفته وجود داشته باشد، شاید تظاهرات نشانگر حجم تایید نباشد.

این نگرانی حتی در میان سیاستمداران تندرو وجود دارد. رهبر جریان جهادی اردن که به ابوسیاف شهرت دارد، از این تظاهرات و حتی از برخی جوانان حاضر که در گروهش عضویت دارند، اعلام برائت کرد و گفت این افراد فریب خورده‌اند و وجود داعش نه به سود گروه او است و نه آن را نمایندگی می‌کند.

اما اگر شهر معان، کوچک‌تر از آن باشد که خطری را تشکیل دهد، اما میدان «توئیتر» مملو از کسانی است که برای عضویت در داعش فراخوان می‌دهند، از آن حمایت کرده و یا آن را دنبال می‌کنند؛ پدیده‌ای که از زمان در گرفتن طوفانی در جهان پس از حملات القاعده، همانند آن را ندیدیم؛ گروهی که رسانه‌های عربی آن را گروهی حامی اسلام و مدافع مظلومان معرفی کردند.

اما پس از کشته یا دستگیر شدن اکثر سران القاعده و در راس آن‌ها اسامه بن لادن، آرزوها بر این بود که اندیشه‌ها و خود سازمان همراه او در دریا دفن شده باشند و مسلمانان، فصل جدیدی را آغاز کنند. اما اکنون و با واقعیت نو، این آرزوها، نقش بر آب می‌شود. دلیل هم آن است که احیای اندیشه تروریستی، به جنگ سوریه باز می‌گردد؛ کشوری که به گروه منزوی شده، تبلیغات بزرگی هدیه کرد.

دلیل رسیدن به وضعیت کنونی این است که نظام بشار اسد هر جنایتی که بخواهد، می تواند در حق میلیون‌ها نفر انجام دهد، بدون این‌که کسی بتواند کاری برای حمایت از آن‌ها انجام دهد. اکنون عراق در همان مسیر قدم گذاشته است. عراقی‌ها در مناطق جنگ، همان سخن را تکرار می‌کنند، داعش را منجی می‌بینند و تصویری زشت از این گروه ندارند.

پایگاه مردمی سازمان داعش که ددمنشانه تر از القاعده است، چیست؟ بعید می‌دانم کسی هنوز حقیقت را بداند. نگرانی آن‌جا است که این گروه، به قلب‌ها و اندیشه‌های جوانان رسوخ کرده و از مسائل مذهبی و ظلمی که در جنگ سوریه روا شده، استفاده کند.

اقدام که زنی به همراه کودکان کم سن و سال خود سعی می‌کند از مرز سعودی عبور کند تا برای همراهی کردن با جهادی‌ها، به سوریه برود، نشان دهنده قدرت داعش در بسیج کردن مردم و یافتن نمایندگانی بدین منظور است. هنگامی که شمار مسلمانان ساکن غرب که عملا به جنگ سوریه پیوسته‌اند، به صدها نفر می‌رسد، ما بالفعل از موفقیت داعش سخن می‌گوییم؛ سازمانی که جهانی است و بر خلاف تصورها، تنها برای جنگ سوریه سرمایه گذاری نکرده است.

با پیروزیهای داعش در عراق، حجم تبلیغات بیشتر و بیشتر می‌شود. جنگ مذهبی هم از دو طرف، شمار بیشتری از شبه نظامیان را جذب خواهد کرد. این مساله باعث می‌شود تا از جامعه جهانی بخواهیم با جدیت به پیامدهای حوادث کنونی و خطرهای نشی از دو جنگ، بیندیشد. بدون اهتمام حقیقی، اصرار بر دخالت سیاسی و اعمال راهکارهای سیاسی، ما به سمت وضعیتی مصیبت‌بار برای همگان پیش می‌رویم.

 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد