مقاله

 

 

تاریخ انتشار:01.02.2015

مشاور خامنه ای با پوتین دیدار کرد؟


سایت تابناک: علی اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین المللی و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز چهارشنبه یک دیدار یکساعته با پوتین رئیس جمهور روسیه در کرملین انجام داد.

در کنار این دیدار و اظهارات رسمی متعاقب آن، به نظر می رسد که این سفر دو بعد مهم سیاسی و عملیاتی دارد. در بعد سیاسی تصور آنست که این پیام به طرفهای غربی داده می شود که جمهوری اسلامی ایران گزینه هایی را برای شرائط پس از بن بست مذاکرات دارد و عزم خود را برای استقامت بر سر اهداف مشروع و منطقی هسته ای خود جزم کرده و در صورت عدم توافق، روابط گسترده تری را با دولتهایی چون روسیه دنبال خواهد کرد.

این موضوع طبعا با استقبال دولت روسیه مواجه خواهد شد که با شرائط نسبتا مشابهی در روابط با غرب به سر می برند. روسیه در یک سال گذشته و به دنبال تحریمهای غرب به گسترش روابط با دولتهای مستقل و غیر غربی و به ویژه چین و هند و ایران روی آورده است و مجموعه رفت و آمدها و قراردادهای منعقد شده اهمیت این وضعیت را نشان می دهد.

اما جدا از اینکه این پیام به طرف‌های غربی چقدر موثر باشد یا نه، موضوع دیگر آنست که دولت روسیه نیز از زمان روی کار آمدن آقای روحانی در ایران و عزم دولت برای یک سیاست خارجی تعامل گرا با غرب و به ویژه پس از بحران اوکراین، نگران حل و فصل پرونده ی هسته ای ایران شده و آن را از جهت احتمال همکاری های بیشتر ایران و غرب و نیز کاهش مسائل بین المللی و بالتبع امکان بیشتر غرب برای فشار بر روسیه، ناخوشایند می داند.

اگر چه روسیه از ابراز مخالفت با مذاکرات هسته ای خودداری کرده اما باوجود انتظار ایران، همچنان سکوت را ترجیح داده و طبعا کمکی به تسریع روند حل و فصل پرونده نمی کند. این سفر می تواند پیامی جدی به روسیه باشد که از حل و فصل موضوع هسته ای نگران نبوده و توافق در این موضوع لزوما به معنای حل همه مسائل با غرب و شکل گیری یک روابط گسترده میان دو سوی قضیه نخواهد بود.

گفتنی است در ماه‌های اخیر در روسیه نیز توجه به روابط با ایران بسیار اهمیت یافته است تا جایی که حتا از شراکت راهبردی سخن به میان می آید. از این رو سفر ولایتی را با توجه به سابقه دیپلماتیک و جایگاهش در بیت رهبری، باید در واقع گامی برای یک احیای مجدد در روابط دو کشور دانست که با توجه به تحولات بین المللی و منطقه ای جدید می تواند پیامدهای مهمی داشته باشد.

 

هشدار مشاور پیشین اوباما درباره ایران


«دنیس راس»، «ری تکی» و «اریک ادلمن» در مقاله‌ای به باراک اوباما از سیاست وی در خصوص ایران انتقاد کرده و گفته‌اند رئیس جمهوری آمریکا در قبال ایران «به اندازه کافی سخت‌گیر» نیست.

دنیس راس، از مشاوران پیشین سیاست خارجی باراک اوباما است. ری تکی، پژوهشگر و کارشناس سیاسی ایرانی‌تبار و از اعضای ارشد بخش مطالعات امور خاورمیانه در شورای روابط خارجی آمریکا و اردیک المن، دیپلمات است.

این مقاله که روز ۲۳ ژانویه (سوم بهمن) در وب‌سایت «پولیتیکو» منتشر شده، می‌گوید: «هم‌پیمانان ایالات متحده در منطقه به دلیل آنچه از دید آنها "افزایش نفوذ ایران" است، در نگرانی به سر می‌برند و به باور هم‌پیمانان واشینگتن نفوذ ایران در لبنان، سوریه، عراق و یمن امری است که با عقب‌نشینی آمریکا مواجه شده‌است.»

در این نوشته آمده‌است «این دو تحول - یعنی بن‌بست گفت‌وگوهای هسته‌ای و تحرکات تهاجمی ایران در منطقه - تصادفی نیستند.»

ایران و آمریکا در ماه‌های گذشته مذاکرات برای رسیدن به توافق هسته‌ای جامع را دنبال می‌کنند.

در همین حال، کنگره ایالات متحده که اکثریت آن در اختیار جمهوری‌خواهان است تلاش می‌کند تحریم‌های جدیدی را علیه تهران به تصویب برساند، اما باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داده که این اقدام کنگره به معنای شکست دیپلماسی خواهد بود و بنابراین آن را وتو خواهد کرد.

کاهش قیمت نفت خام و نیز اوضاع یمن، دو محوری است که در ادامه مطلب وب‌سایت «پولیتیکو» به آن‌ها اشاره شده‌است.

نویسندگان این مطلب سپس دولت اوباما را نصیحت می‌کنند که می‌بایست هرچه سریع‌تر «جنگی سیاسی» را علیه تهران آغاز کند و با مانور بر روی کارنامه حقوق بشری ایران و تلاش‌های این کشور برای حفظ قدرتِ اسد در سوریه افکار عمومی را با خود همراه کند.

از سوی دیگر، روزنامه واشنگتن پست روز ۲۵ ژانویه (پنجم بهمن) مقاله‌ای منتشر کرده که در آن جنیفر روبین، نویسنده مقاله، به انتقاد از رویکرد رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال مذاکرات هسته‌ای با ایران پرداخته است.

در این مقاله به‌خصوص به انتقادهای دنیس راس، مشاور پیشین باراک اوباما، اشاره شده‌است.

این مقاله می‌نویسد در کنفرانسی که هفته گذشته در «مؤسسه یهودی امور امنیت ملی» در آمریکا برگزار شد، دنیس راس عملاً از دولت اوباما تقاضا کرد که برای رسیدن به یک راه حل با ایران در عرض چند ماه آینده اصرار نورزد.

به گفته مشاور پیشین اوباما، در این برهه زمانی، با توجه به نرمش فوق‌العاده کشورهای گروه ۱+۵، مذاکره‌کنندگان ایرانی عجله‌ای برای رسیدن به یک قرارداد نهایی ندارند. تهران نباید به این نتیجه برسد که کشورهای غربی بیش از ایران خواستار قرارداد نهایی‌اند.

به باور او آمریکا بدون بالا بردن هزینه عدم همکاری ایران، نمی‌تواند به یک قرارداد درازمدت با ایران دست یابد.

دنیس راس در ادامه گفته‌است اگر دولت اوباما تحریم‌های بیشتر علیه ایران را نمی‌پذیرد، در عوض می‌تواند با کنگره در مورد پی‌آمدهای ناشی از نقض قرارداد نهایی از سوی ایران، به تفاهم برسد.

رسیدن به این تفاهم حاوی پیامی برای ایران خواهد بود تا هزینه آشکار نقض قرارداد را مد نظر قرار دهد.

کنگره آمريکا که ترکيب مجلس نمايندگان و سنای اين کشور است در دوره اخير خود با اکثريت حزب دموکرات اداره می‌شد اما در دوره جديد، جمهوری‌خواهان در آن اکثريت دارند.

ترکيب جديد کنگره، اختلافات ميان آن و دولت دموکرات باراک اوباما بر سر چگونگی مواجهه با برنامه اتمی جمهوری اسلامی را افزايش داده است.

جنیفر روبین، نویسنده مقاله واشنگتن پست، با تاکید به اینکه سخنان دنیس راس پیشنهادهای جالبی را دربر دارد، می‌نویسد: «واقعیت این است که اوباما بیش از ایران خواهان رسیدن به یک قرارداد نهایی است. سیاست خارجی اوباما آشفته است و او از درگیری نظامی آمریکا با یک کشور دیگر اسلامی هراس دارد. به همین جهت ایران واهمه‌ای از آمریکا ندارد و ناسازگاری‌اش فایده داده‌است.»

farda,radio

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد