مقاله

 

 

تاریخ انتشار:07.02.2015

جعفر پناهی در نقش تاکسیران

نوشتۀ شهلا رستمی


نخستین فیلمی که در شصت و پنجمین فستیوال برلن، پس از مراسم گشایش آن برای روزنامه‌نگاران به نمایش در آمد، فیلم "تاکسی" آخرین فیلم "جعفر پناهی" بود؛ او که در این فیلم نقش تاکسیران را ایفا می کند، به کمک مسافرانی که سوار تاکسی‌اش می شوند برگ‌هائی از زندگی تهرانی‌ها را ورق می‌زند.


دوربین او که در داشبرد ماشین قرار داده شده، مارا به یاد فیلم های دیگری چون فیلم های عباس کیارستمی می‌اندازد که ماجرای بیشتر فیلم هایش در اتومبیل رخ می‌دهد. دیالوگ با شخصیت‌ها و به ویژه دختر بچه ای زبان دراز نیز ما را به یاد پسر بچه فیلم "تن" می اندازد.

به هررو جعفر پناهی در این فیلم و از ورای این گفتگوها به شماری از مسائل ایران از جمله شغل های کاذب، کودکان کار، قاچاق "دی وی دی" و "سی دی"های غربی و نیز سینماگری تلنگری می زند.

جعفر پناهی همچنین به جای بزرگی که تکنولوژی در میان جامعه و تلفن همراه در زندگی ایرانیان پیدا کرده اشاره دارد. البته این سکانس ها از پیش نوشته و طراحی شده هستند؛ از جمله آنها برخورد به نسرین ستوده در کنار خیابان و گفتگوی بعدی میان دو شخصیتی است که به زندان رفته اند و اعتصاب غذا کرده اند. شگفت آورتر از همه آنها دلیری آنها در ریسک کردن وخطر تازه ای را به جان خریدن است.


در پایان نمایش فیلم، نظر یکی از تماشاچیان غیرایرانی را پرسیدم، وی گفت:


«من فکر می کنم که فوق‌العاده است. به نظر من از هر نظر فیلم بسیار خوبی است. این فیلم می گوید که ما خاموش نخواهیم نشست. جوان‌ها نیز از راه می رسند و این راه را ادامه خواهند داد. این فیلم در عین حال داستان خوبی هم دارد بدین معنا که در شما این پرسش را به وجود می آورد که آیا این شخصیت‌ها حرفه ای هستند یانه؟ سپس چند لحظه بعد به این پرسش شما پاسخ می گوید. از این رو، به نظر من بسیار هوشمندانه ساخته شده و فیلم خوبی است».

جعفر پناهی در مورد کارش می گوید که او یک سینماگر است وکاری جز فیلمسازی بلد نیست؛ سینما، نحوه گویش و معنای زندگی اش است. از این رو، حتا در شرایطی که به زوایای درونش رانده شده، در این دنیای بسیار کوچک و علیرغم همه محدودیت‌ها، نیاز به آفرینش برایش ضرورت پیدا می کند و سینما تبدیل می شود به مشغولیت اصلی ذهنش. بنابراین، می‌بایست به هرترتیبی که شده فیلم بسازد تا احساس کند هنوز زنده است.

کف زدن‌های بسیار تماشاچیان فیلمش امروز، طبیعتأ این احساس را در او نگه می‌دارد.
 

rfi

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد