مقاله

 

 

تاریخ انتشار:03.11.2014

خوش بینی جان کری به ثمربخش بودن مذاکرات هسته‌ای با ایران

نوشتۀ شاهرخ بهزادی


جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی بلومبرگ گفت که هنوز شکاف‌های نسبتا عمیقی در مورد مسائل مختلف بین ایران با 5+1 وجود دارد. وی گفت، هرچند گفتگوهای کنونی دشوار است، اما به ثمربخش بودن این مذاکرات در جهت رسیدن به یک توافق هسته ای امیدوار است.

وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که روز 9 نوامبر با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ملاقات خواهد کرد. وی تأکید کرد که در این ملاقات تلاش خواهد شد که به توافقی در زمینه ظرفیت غنی سازی اورانیوم ایران تا پیش از 24 نوامبر دست یابند.

جان کری تصریح کرد که هنوز نمی تواند هیچگونه نظری در باره موفقیت مذاکرات فیمابین ایران و آمریکا در این زمینه اعلام کند، اما به ثمر بخش بودن این مذاکرات امیدوار است.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین به ایران هشدار داد که همکاری این کشور با ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا علیه گروه خلافت اسلامی نمی تواند وزن ایران را در مذاکرات هسته ای سنگین تر کند و این موضوع نمی تواند در مذاکرات تأثیری داشته باشد.

یاد آور میشویم که جان کری، طی روزهای نهم و دهم نوامبر برای شرکت در یک نشست سه جانبه با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کا‌ترین اشتون، نماینده اتحادیه اروپا، به مسقط، پایتخت عمان، سفر خواهد کرد.

در همین حال، عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، خبر داد که مذاکرات هسته‌ای ایران و5+1 بیستم آبان در مسقط، پایتخت عمان و پس از مذاکرات سه‌جانبه وزیران خارجه ایران و آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار می گردد.
 


 

ولایتی: ایران خواستار به نتیجه رسیدن مذاکرات اتمی است


علی اکبر ولایتی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ گفته است که نظر جمهوری اسلامی بر به نتیجه‌رسیدن هرچه‌زودتر این مذاکرات است. ایران هرگونه توافق با آمریکا بر سر تعداد سانتریفیوژها را تکذیب کرده است.

علی اکبر ولایتی، رئیس‌مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواست ایران را پیشبرد گفتگوها و دستیابی به نتیجه‌ای خوانده است که پیش از این در کنفرانس ژنو پیش‌بینی شده بود.

ایران و گروه ۱+۵ تا روز ۲۴ نوامبر (۳ آذرماه) فرصت دارند تا به توافقی نهایی بر سر مسئله هسته‌ای ایران برسند.
بخوانید: تردید عراقچی در مورد اتمام مذاکرات اتمی در ۳ آذر

آقای ولایتی روز شنبه (۱۰ آبان) پس از دیدار با وزیر امور خارجه نروژ اظهار داشت که ایران همواره خواستار مذاکره برای حل مسائل مطرح‌شده در صحنه بین‌المللی بوده است.

او گفت: «درهای مراکز هسته‌ای ما از جمله نطنز، اراک، فوردو و دیگر مراکز به روی ناظرین بین‌المللی باز بوده و آمده‌اند و از این مراکز بازدید کرده‌اند و وجه مشترک گزارشات سازمان بین المللی انرژی اتمی این بود که هیچ نقطه شک برانگیزی راجع به کاربرد نظامی انرژی هسته‌ای ندیدند، لذا ما می‌خواهیم هر چه زودتر این مذاکرات به پایان برسد و مطابق با آنچه در ژنو در سال قبل بین ایران و ۱+۵ مقرر شد را اجرا کنند.»

علی اکبر ولایتی اضافه کرده است که ایران‌ به تعهدات خود عمل کرده، اما در مقابل آمریکا از این امر سرباز زده و بر عکس بر میزان تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی افزوده است. به گفته وی مقامات آمریکایی "بعضا اظهارنظرهایی خارج از قاعده نیز می‌کنند که مورد انتقاد کشورهای بی‌طرف دنیا قرار می‌گیرد."

او ادامه داده است: «اگر مقداری هم از پولی که مربوط به ایران است و آنها به ناحق در انتقال آن وقفه ایجاد کرده‌اند، آزاد کرده‌اند می‌خواهند بابت آن به جمهوری اسلامی ایران منت بگذارند. نظر جمهوری اسلامی ایران این است که هر چه زودتر این مذاکرات به نتیجه برسد ولی در عین حال هیچ‌گاه از مذاکره رویگردان نیست.»

محمد جواد ظریف و جان کری، وزرای امور خارجه ایران و آمریکا قرار است در روزهای یکشنبه و دوشنبه (۱۸ و ۱۹ آبان/۹ و ۱۰ نوامبر) در شهر مسقط، پایتخت عمان با یکدیگر دیدار کنند.

در این دیدار همچنین کاترین اشتون، به عنوان نماینده اروپا در مذاکرات هسته‌ای با ایران حضور خواهد داشت. طبق گفته طرف ایرانی، محور گفتگوها در این دیدار به ویژه در مورد غنی‌سازی اورانیوم و تحریم‌ها خواهد بود.
بخوانید: "هدف آمریکا بستن همه راه‌های دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است"

تکذیب هر گونه توافق با آمریکا بر سر سانتریفیوژها

در این میان خبرگزاری‌های ایرنا و فارس روز شنبه (۱ نوامبر/۱۰ آبان) سخنان یک عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران را بازتاب داده‌اند که گزارش‌های منتشره در مورد توافق میان آمریکا و ایران بر سر ۴ هزار سانتریفیوژ برای سه تا پنج سال و نیز راضی شدن ایران به ۹۴۰۰ سانتریفیوژ به جای ۲۲ هزار عدد را تکذیب کرده است.

این مقام ایرانی که نامی از وی برده نشده، گفته است: «تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای از حقوق هسته‌ای ملت ایران عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

این تکذیبیه در پاسخ به مقاله‌ای به قلم دیوید ایگنیشس، ستون‌نویس "واشنگتن پست" صورت گرفته است که روز پنج‌شنبه (۳۰ اکتبر) در این روزنامه آمریکایی به چاپ رسید.

نویسنده در این مقاله نوشته بود که ایران مذاکرات هسته‌ای خود با شش قدرت جهانی را در ابتدا با طرح داشتن ۲۲ هزار سانتریفیوژ آغاز کرد اما این کشور حالا پیشنهاد داده تا شمار سانتریفیوژها را به تعداد ۹۴۰۰ برساند واین احتمال وجود دارد تا آمریکا نیز با تعداد ۴ هزار سانتریفیوژ برای سه تا پنج سال آینده موافقت کند.

ایرنا در همین حال اظهارنظر یک مقام مسئول نزدیک به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران را منتشر کرده که مطلب منتشره در روزنامه واشنگتن پست را مورد تأیید ندانسته است. این مقام که از وی نام برده نشده به این خبرگزاری گفته است: «جمهوری اسلامی ایران همواره بر حقوق کامل هسته‌ای خود در بهره‌گیری از فن‌آوری صلح آمیز هسته‌ای و همزمان هرگونه اقدام در زمینه شفاف‌سازی تأکید کرده است.»

dw


دور بعدی مذاکرات هسته‌ای ، یک هفته زودتر در مسقط برگزار می‌شود

گفت‌وگوهای سه‌جانبه ظریف، کری و اشتون پیش از آغاز رسمی دور بعدی مذاکرات هسته‌ای در مسقط برگزار می‌شود
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران از تغییر زمان و مکان دور نهم مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ خبر داده است.


پیش از این اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که این مذاکرات روز ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان) در وین پایتخت اتریش برگزار می‌شود، اما به گفته آقای عراقچی، قرار شده است که گفت‌وگوها یک هفته زودتر، در تاریخ ۱۱ نوامبر در مسقط پایتخت عمان آغاز شود.


تاریخ جدید مذاکرات در حالی اعلام شده که مهلت تمدید شده برای دستیابی به توافق نهایی با ایران روز ۲۴ نوامبر (۳ آذر) به پایان می‌رسد.
به گفته آقای عراقچی، پیش از آغاز دور تازه مذاکرات با حضور نمایندگان ۱+۵، دیدارهای سه‌جانبه‌ای بین محمد جواد ظریف (وزیر امور خارجه ایران)، جان کری (وزیر امور خارجه آمریکا) و کاترین اشتون (معاون اول رئیس کمیسیون اروپا) در مسقط برگزار خواهد شد.
خانم اشتون که تا روز اول نوامبر به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سرپرست گروه ۱+۵ در مذاکرات هسته‌ای ایران بود، با وجود پایان دوره مسئولیتش در این سمت، نقش خود را در مذاکرات هسته‌ای ایران به عنوان هماهنگ کننده گروه ۱+۵ ادامه خواهد داد.


غنی‌سازی و تحریم
آقای عراقچی گفت که در نشست سه جانبه خانم اشتون و آقایان ظریف و کری درباره "غنی‌سازی و تحریم‌ها" گفت‌وگو خواهد شد.
ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم ایران و زمان‌بندی لغو تحریم‌ها و خروج پرونده ایران از شورای امنیت سازمان ملل متحد، از جمله موارد اصلی اختلاف میان طرف‌های مذاکره است.


وزیر امور خارجه آمریکا دیروز شنبه اول نوامبر، گفت و گو با ایران را دشوار توصیف کرد، اما گفت که به ثمربخش بودن مذاکرات اتمی با ایران امیدوار است.
هفته گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که در مذاکرات هسته‌ای ایران هنوز هیچ توافق قطعی در هیچ موضوعی به دست نیامده است.
عمان که به عنوان محل جدید دور بعدی مذاکرات معرفی شده، پیش از این هم بارها میزبان گفت‌وگوهای غیررسمی میان ایران و آمریکا بوده است.
bbc

 


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد