مقاله

 

 

تاریخ انتشار:24.06.2015

نشستی فوق العاده برای نجات یونان

شهلا رستمی



روزنامه های چاپ امروز فرانسه در صفحات نخست خود به مطالب گوناگون می پردازند. زورآزمائی یونان با اتحادیه اروپا اما بخش بزرگی از مقاله های آنان را به خود اختصاص داده است .


روزنامه فیگارو با اشاره به رودروئی امشب "آلکسیس چیپراس"، نخست وزیر یونان با 18 نماینده عضو منطقه یورو در بروکسل، می نویسد او در حالی پیشنهادات تازه ای را به آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و "ژان-کلود یونکر" ارائه کرد که فشار زیادی بر دولت او وارد می آید. اما آلمان تاکنون به این پیشنهادات واکنش نشان نداده است.

در واقع رهبران "سیریزا" خواستار یک راه حل سیاسی به جای راه حل مالی هستند و نمی خواهند از سیاست های ریاضت کشانه ای که اتحادیه اروپا، صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی اروپا به آنها دیکته می کنند، پیروی نمایند.


آن چه مسلم است یونان نیمی از دوران معاصر خود را با بازنپرداختن وام هایش گذرانده است. در سال 2010، بدهی های این کشور 120% در آمد ناخالص ملی آن را تشکیل می داد و یونان مشکل دریافت مالیات، هم به دلیل وجود نهادهای دولتی نا کارآ و هم اقتصاد زیر زمینی دارد. نبود رقابت در اقتصاد این کشور و هزینه بالای کار، این وضع را از زمان ورودش به منطقه یورو، بدتر کرده است.

گرچه این کشور از دو کمک مالی بزرگ برخوردار شده اما امروز به بازارهای پولی دسترسی ندارد و چندان مالیاتی هم دریافت نمی کند. از این رو حتا اگر یونان آخرین بخش کمک مالی، یعنی 7.2 میلیارد یورو را تا مهلت تعیین شده در روز 30 ژوئن دریافت کند، باز هم نخواهد توانست بدهی خود را به صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی اروپا بپردازد و حقوق بازتشستگان و کارمندان دولت را تأمین کند. بنابراین این کشور نیاز به کمک بین المللی دارد.

هومانیته می نویسد : یونان تنها نیست و مقامات این کشور نمی خواهند بگذارند که سیاست تحمیل شده بر آنان کشورشان را ورشکست سازد.اگر این دولت با کاهش بیشتر دستمزدها و حق بازنشستگی مخالفت می کند، در برابر طرح اصلاحاتی ساختاری برای جلوگیری از فرار سرمایه ها و یا هدیه های مالیاتی ناپذیرفتنی به ثروتمندان را ارائه می دارد.

حال با نزدیک شدن زمان نشستی که نشست آخرین تلاش خوانده می شود، میزان همدردی شماری در سراسر جهان با یونانیان افزایش یافته و بنا بر یک نظر سنجی در فرانسه که توسط "ژورنان دو دیمانش" انجام گرفت، 53% فرانسویان خواستار نگهداشتن یونان در دل کشورهای منطقه یورو هستند.

لوموند هم مطلب بزرگی را به سناریو های گوناگون برون رفت از تنش یونان اختصاص داده به این اشاره دارد که این تنش می تواند کشورهای منطقه یورو را وارد دوران ناشناخته ای سازد.

لوموند می نویسد: در صورت شکست و بدون کمک مالی آتن نخواهد توانست بدهی های خود را تا روز 30 ژوئن بپردازد و پیش از آن دولت این کشور ناچار خواهد بود که بر بیرون کشیدن سرمایه ها از بانک ها (که میزانش 5 میلیارد یورو در هفته گذشته بود) نظارت کند.

به هر رو شماری از یونانی ها می گویند ما هم اکنون هم چیزی نداریم و چیزی هم در آینده نخواهیم داشت. ماندن یا نماندن در درون منطقه یورو برایمان چندان فرقی نمی کند.

روزنامه لیبراسیون که افزون بر تنش یونان بحث بزرگی را پیرامون مفهوم لائیسیته و درک شخصی آن توسط افراد اختصاص داده، در مطلب خود به قلم "لوران ژوفرن"، سردبیر روزنامه می نویسد : بین گزینش لائیسته نرمش دار و لائیسته خشک، احزاب چپی نمی دانند کدام را برگزینند چون از یک سو با اصل خنثی بودن مذهبی در جامعه با احترام به آزادی باورها قرار دارند و از سوی دیگرمی بایست به پذیرفته شدن مسلمانان در جامعه فرانسه بیاندیشند.

اگر بخواهند لائیسته را با خواست شماری از آنها وفق دهند متهم به دامن زدن به قوم گرائی، در هم گسستن ساختار جامعه فرانسه، نگران ساختن مردم این کشور و بنابراین سوقشان به سوی حزب راست افراطی، جبهه ملی، خواهند شد.

اگر نخواهند کمی با ادیان و از جمله اسلام، که دین نوینی در جامعه فرانسه است، کنار بیایند، به اقلیتی پشت خواهند کرد که آنها نیز به اندازه دیگران حق دارند.

وبی جهت نیست که حزب راست افراطی ناگهان از لائیسیته، که تا امروز چندان درباره اش سخنوری نمی کرد، حربه ای برای دفاع از آرمان های خارجی ستیز خود بسازد. این درحالی است که لائیسیته به هیچ وجه ضد مذهب نیست و در ذهن بینان گذارانش، "بریان"، یا "ژورس"، ضامن آزادی مذهب است، به شرطی که در امور دولتی وارد نشود. باز هم به شرطی که این کوتاه آمدن ها باعث برتری مذهب بر قوانین جمهوری نشود. به عنوان مثال، به نام لائیسیته نمی توان چاقچور ونیز راهی کردن دختران کوچک حجاب دار به مدرسه و یا فراتر ازآن، زیر دست دانستن زن را، پذیرفت.

هدف لائیسیته وارد کردن انسانها در زندگی اجتماعی است و نه محدود کردن شماری به باورهای اقلیت مذهبی کوچک آنها.

rfi

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد