مقاله

 

 

تاریخ انتشار:06.12.2014


نگاهی به اوجالانیزم، رجویزم حاکم بر کانتونهای کردستان سوریه(بخش اول)

از: سعید صالحی نیا



salehinia@aol.com

5 دسامبر 2014

مقدمه:

همانطور که در مقالات گذشته در موضوع کانتونهای کردستان سوریه نوشتم، سازمان نظری و سیاسی که پشت نیروهای حاکم بر کردستان سوریه ایستاده ، باید جدا از اینکه بربریت داعش در مقابل انها قرار دارد بررسی شود.نباید اون بربریت داعش بطور طبیعی به هر انچه مخالفش قرار گرفته ، ابرو و اعتبار بدهد.(4). همینطور اشاره کردم که در طی ماههای اخیر دو گرایش اصلی به دفاع از کانتونهای کردستان سوریه پرداخته اند: اولی گرایشات شناخته شده ناسیونالیزم کوردی است در طیف خود از فعالین ناسیونالیست شناخته شده تا گرایشات نزدیک به پژاک و دومی برخی از کمونیستهاست که توی گرد و خاک مبارزات مردم در کوبانی و قهرمانیهاشان بطور ناگهانی در کانتونها کمون پاریس و انقلاب اکتبر را دیدند و واله و عاشقش شدند!

پیشنهاد من بعنوان کمونیست بعنوان ازادیخواه اینست که بجای افتادن توی دیگ ذهنیتها بجای حمایتهای نااگانه و دنبال کردن پوپولیزم ، بیائیم واقعیتهای موجود را از ابتدا بررسی کنیم و ببینیم دقیقا در این کانتونها چه می گذرد.چه نیروهائی هم اکنون به هر دلیل دست بالا را دارند تا در پیچ و خم سیاست پیچیده منطقه ای نسبتا ناشنا دچار خطاهای مضحک نشویم!

واقعیت اینست که بیش از یک دهه است که منطقه کردستان سوریه به توافق رژیم بشار اسد توسط گرایشات ناسیونالیست کورد کنترل می شود.در میان این گرایشات شاخه حزب پ ک ک یعنی حزب اتحاد دموکراتیک سوریه که از سال 2003 تشکیل شده هم اکنون دست بالا را دارد و بیش از یکسالی هست که در منطقه تحت کنترل خود نظام کانتون های "کردستان غربی" را اعلام کرده است.مجموعه ای "خودمختار" که بر اساس تئوری و ایدئولوژی معینی سازمان یافتند.

به عقب تر که برگردیم ، داستان از فرقه ای بنام پ ک ک اغاز شده که در چرخشی تاریخی متعاقب دستگیری اوجالان ، تصمیم گرفت بجای ساختن کشور واحد کردستان، "جهان کرد " را به 4 بخش شمالی و جنوبی و شرقی و غربی تقسیم کند و از طریق همکاری با 4 حکومت سوریه و ایران و ترکیه و عراق "مناظق خودمختار" را سازمان دهد.در این کانتکس عمومی تاریخی ، در تقاطع عروج جنبش انقلابی بر علیه حکومت جانی بشار اسد، گرایشات ناسیونالیست کورد در سوریه با حکومت اسد به توافق رسیدند که ارتش سوریه از مناطق شمالی سوریه عقب بنشیند و اینها در اون مناطق "حکومت" تشکیل دهند.

علاقه من اینست که وقایع بالا را کنار بزنم و ببینم این اوجالانیزم که بسیار شبیه رجویزم هست چگونه زمینه سازی ایدئولوژیک حکومت های خودمختار در کردستان سوریه را انجام داده و این داستان "دموکراسی بی دولت" که جناب صالح محمد امروزه مدعی است (1) از کجا اب می خورد!

لذا تلاشم این خواهم بود که لایه به لایه اندیشه این رجوی منطقه کورد نشین خاورمیانه را بکاوم و ببینم این اجولانیزم داستانش چیست و در این رهگذر خواننده را هم شریک کنم:


(1)اوجالانیزم، رجویزم، ساختن ایدئولوژی جامعه بی طبقه!


با مظالعه اثر منتشر شده مهم اوجالان توسط پژاک، بنام "مانیفست تمدن دموکراتیک"(3) می شود براحتی شباهتهای اوجالانیزم و رجویزم را دید. آنها که با فرقه مجاهد و تئوریهایش آشنا هستند، خواندن این مانیفست ، یادآور همان تقلاهاست! انتشارات اولیه فرقه مجاهد در اوایل دهه 50 شمسی خلاصه اش این بود که "دنیای موجود خرتو خر است..هیچکس جواب درست ندارد ...سرمایه داری و سوسیالیزم همه اشتباه هستند ...و سرانجام جامعه بی طبقه توحیدی درست است"!

مقدمه این "مانیفست تمدن دموکراتیک" را که بخوانید عین این روانشناسی را می بینید! حجم زیادی از مفاهیم مخلوط شده با هم با ادعاهائی بزرگ و بی پایه و فاقد استدلال ، سر هم شده تا تصویری بسازد که نویسنده (جناب اوجالان) ، هفت شهر عشق را گشته و متوجه شده "کسی پاسخ ندارد"! بعد از اینکه اعلام می کند که "...به اندازه کافی روشن شده که جامعه شناسی و سوسیالیزم مارکس و انگلس ..بیشتر از ایدئولوژی لیبرالیزم به کاپیتالیزم خدمت نموده است." خواننده را "متقاعد می کند" که این اوجولان طرحی جدید دارد و قرار است از استین بیرون بیاورد!


(2) "تمدن دموکراتیک"، جامعه بی طبقه توحیدی اوجالانی!


اما این "تمدن دموکراتیک" اوجالانی که این روزها بعنوان "دموکراسی بی دولت" دارند قالب دنیا می کنند و از قضا کف زدنهای آنارشیستهای وطنی را هم جلب کرده اند (2) چه گونه جامعه ای است؟ خوانندگانی که نقدهای من به انارشیستهای وطنی را خوانده اند بخوبی اشتراکات جناب اوجالان با کلی گوئیهای انارشیستی را متوجه می شوند.(5). اما ببینیم این جناب اوجالان خودش با زبان خودش چه می گوید (5)

""پایه تمدن دموکراتیک" جامعه اخلاقی و سیاسی است...جامعه ای که حاوی بعد اخلاقی و سیاسی است..چامعه ای بدون قدرت بدون دولت بدون استثمار بدون طبقه ، شهر ، قدرت و ملت اما نمی توان جامعه بدون اخلاق و سیاست را تضور نمود..تعریف جامعه اخلاقی و سیاسی عبارتست از:آنچه به جامعه اجتماعی خصلت یا کاراکتر بخشیده، وحدت ضمن تفاوتمندی آنرا تداوم بخشیده و بیانگر تاریخیت و کلیت اصلی است و نقش عنصر تعیین کننده را ایفا می کند..هیچ یک از صفات ابتدائی مدرن ، فئودالی ، برداری، کاپیتالیستی، سوسیالیستی ، صنعتی، زراعی، تجاری، پول پرست، دولتی،ملت دار، هژمون،..را بیان نمی کند....

"جامعه اخلاقی سیاسی در قطب مخالف نظامهای تمدنی جای می گیرد که بر روی شهر، طبفه ، دولت (ساختار هیرارشیک) ترقی یافته اند..جامعه اخلاقی آزادترین جامعه است...جوامع اخلاقی سیاسی با دولت که نمود رسمی همه اشکال سرمایه، مالکیت و قدرت است،در تضاد دیالکتیکی متقابل به سر می برد..بدون زراعت و روستا جامعه نمی تواند دوام یابد.."



خواننده متوجه می شود که این جناب اوجالان دنبال "جامعه اخلاقی سیاسی" است که نه سرمایه داریست و نه سوسیالیستی"!"نه صنعتی است نه زراعی" و "بر روی شهر و طبقه و دولت" هم استوار نیست! خلاصه هیچ چیز که ما می شناسیم اون جامعه اخلاقی سیاسی نیست! لیبرالیزم بد است، مارکس و انگلس هم بدتر از لیبرالیزم هستند و...؟ جامعه ایشان "آزادترین" است چرا؟ چون خودش قول می دهد!


خلاصه:

هدف من در این مقاله کوتاه ، این بود که اولین نگاه را بیندازم به ایدئولوژی بامزه اوجالانی که بواقع هم رجویزم کوردی است.این ایدئولوژی در جال حاضر دارد در کانتونهای کردستان سوریه "پراتیک" می شود و مدیای غرب را همانقدر به خود جلب کرده که انارشیستها و برخی کمونیستهای وطنی را! لمید من اینست که طی هفته های اینده این سفر را برای نشان دادن واقعیت ایدئولوژی اوجالان دنبال کنم و امیدم اینست که این نقدها ذهنیت مغشوش که در چپ اپوزسیون ایران در مورد بهشت کانوتنها ایجاد شده تصحیح کنم.



منابع دیگر:

(1)«ما جزاً دمکراسی بی دولت را در روژاوا ایجاد کرده ایم» (مصاحبه صالح محمداز رهبران حزب اتحاد دموکراتیک سوریه)

http://www.akhbar-rooz.com/article.jsp?essayId=63898

(2)دیوار فیسبوکی آنارشیستهای مدافع کوبانی

https://www.facebook.com/AnarchismandRojava

(3)مانیفست تمدن دموکراتیک(عبدلله اوجالان) منتشر شده توسط پژاک

http://pjak.eu/pertuk/fa/Parezname-fa-3.pdf

(4)آرشیو تاکنونی نقدها به کانتونهای کردستان سوریه از این نویسنده:

"کانتونهای "کردستان سوریه آزمایشگاه آنارشیزم -کوردی!(سعید صالحی نیا)

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/730-کانتونهای-کردستان-سوریه-آزمایشگاه-آنارشیزم-کوردی

نگاهی به" قوانین ویژه زنان"، ارائه شده توسط رهبری کانتون جزیره غرب کردستان سوریه(سعید صالحی نیا)

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/727-نگاهی-به-قوانین-ویژه-زنان-،-ارائه-شده-توسط-رهبری-کانتون-جزیره-غرب-کردستان-سوریه

کوبانی ،ناسیونالیزم کورد، تحرکات حکومت ترکیه، واگذاری کوبانی به داعش!(سعید صالحی نیا)

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/708-کوبانی-،ناسیونالیزم-کورد،-تحرکات-حکومت-ترکیه،-واگذاری-کوبانی-به-داعش

(5)نقدها به "جامعه انارشیستی" (از: سعید صالحی نیا)

نقدی بر "ساختار جامعه آینده آنارشیستی"

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/635-نقدی-بر-ساختار-جامعه-آینده-آنارشیستی



نگاهی به "چهارچوبهای متناقض اقتصاد "سوسیالیزم لیبرتارین" انارشیستی!

http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/631-نگاهی-به-چهارچوبهای-متناقض-اقتصاد-سوسیالیزم-لیبرتارین-انارشیستی

 


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد