مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 24.05.2014


چه کسانی هدایتگر «مذاکرات محرمانه» ایران و آمریکا خواهند بود؟


روزنامه «وال استریت ژورنال» با انتشار گزارشی مدعی شده دولت آمریکا قصد دارد با ایجاد یک کانال مذاکراتی دوجانبه با ایران، تلاش کند تا مسیر دستیابی به توافق جامع هسته ای در بازه زمانی شش ماهه تعیین شده (تا پایان ماه ژوئیه) را هموار نماید. این ادعا از سوی برخی دیپلمات های آمریکایی و همچنین اروپایی مطرح شده است.


این روزنامه می نویسد ایالات متحده پیش از این نیز یک بار از چنین کانال دوجانبه ای استفاده کرده و آن زمانی بود که طرف ایرانی و غربی بر سر جزئیات توافق مقدماتی هسته ای ژنو با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. رهبری آن تیم را ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی معاون رئیس جمهور آمریکا بر عهده داشتند.


گفته شده که ملاقات های این تیم با مقامات ایرانی در جریان گفت و گوهای منتهی به توافق ژنو، در عمان، نیویورک و ژنو انجام گرفته بود و در آن زمان، نزدیک ترین متحدین منطقه ای آمریکا، یعنی رژیم اسرائیل و عربستان سعودی نیز از این دیدارها اطلاع نداشتند.


به هر حال، به نوشته وال استریت ژورنال، در شرایطی که ایران و 1+5 نتوانستند در دور اخیر مذاکرات در وین به پیشرفت دست پیدا کنند، این احتمال جدی وجود دارد که برنز و سالیوان بار دیگر وارد روند دیپلماتیک شده و به مذاکره با مقامات ایرانی بپردازند. با این حال، مقامات آمریکایی و اروپایی می گویند هنوز تصمیم نهایی در این زمینه اتخاذ نشده است.


به گفته این مقامات، برنز و سالیوان هر دو از چهره های مورد احترام و اعتماد شخص باراک اوباما هستند و کمک گرفتن از آن ها، می تواند ایران را متقاعد کند که ایالات متحده واقعاً نسبت به دستیابی به توافق نهایی با ایران متعهد است. از سوی دیگر، از آنجا که مذاکرات در چارچوب 1+5 گاه به دلیل منافع متعارض کشورهای غربی با روسیه و چین به مشکل می خورد، این مسیر می تواند در راستای پیشبرد هدف نهایی موثرتر باشد.


البته مقامات آمریکایی و اروپایی مذکور می گویند این بار نیازی نخواهد بود که دیدارهای احتمالی برنز و سالیوان با طرف ایرانی به اندازه سال گذشته محرمانه نگه داشته شود, زیرا اکنون وندی شرمن، مذاکره کننده ارشد آمریکایی و تیم وی در جریان مذاکرات به طور مرتب و مستمر با همتایان ایرانی خود دیدار می کنند. در دور اخیر مذاکرات هسته ای در وین، جلسه ای سه ساعته میان دو طرف برگزار شد.


در نهایت، وال استریت ژورنال اشاره می کند که هر چند هم برنز و هم سالیوان قصد دارند تا پایان سال جاری میلادی بازنشسته شوند، اما تا زمان پایان مهلت تعیین شده برای مذاکرات هسته ای ایران در سمت های خود باقی خواهند بود و می توانند در این زمینه نقش آفرین باشند.
 

وزیر خارجه پیشین بریتانیا "جک استراو" هم همراه با یک هیأت پارلمانی برای مذاکره درباره پرونده اتمی ایران با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی، به وین رفت. این هیأت گفت که‌ نباید گذاشت با طرح تقاضاهای جدید، دولت روحانی در داخل تضعیف شود.

این گروه با "یوکیو آمانو"، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تعداد زیادی از کارشناسان این نهاد دیدار کرد.

استراو در وین گفت: علیرغم بی‌نتیجه ماندن آخرین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵، نسبت به ادامه مذاکرات خوشبینم. وقتی توافقی در کار نباشد، ایران خواهد گفت: حالا ما هر کار که بخواهیم می‌کنیم. اگر ایران واقعا در مذاکرات خوب عمل کند و همه دنیا ببینند که مذاکره به خاطر ایران به بن‌بست نرسیده، در آن صورت چین و روسیه و نیز کشورهایی چون هند و ژاپن با تحریم‌های جدید علیه ایران مخالفت خواهند کرد.

جک استراو آخرین توییت محمدجواد ظریف که از غرب خواسته فرصت‌ سوزی سال ۲۰۰۵ در مذاکره با ایران تکرار نشود، مورد تایید قرار داد و گفت: «محرز است که انعطاف‌ناپذیری آمریکا، رسیدن به یک توافق خوب با ایران را در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ ناممکن کرد. ما باید برای رسیدن به خواسته‌های‌مان محتاط باشیم.


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد